Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het afscheid van Agnès

Het afscheid van AgnèsKunst & Cultuur

De Franse regisseuse Agnès Varda was één van de grote vernieuwers van de Franse cinema en de 'oma-punk' van de Nouvelle Vague. Ze overleed dit jaar in maart op 90-jarige leeftijd en laat ons nog één film na: 'Varda par Agnès'. Onze filmman Lieven Trio zag de film en bracht verslag uit in Espresso.
Affiche van 'Varda par Agnès'

Affiche van 'Varda par Agnès'

Het is een documentaire – zoals Varda er wel meer maakte – maar dit is toch een atypische, namelijk soort best-of van haar volledige carrière. De film is in feite een masterclass, met stukjes van verschillende lezingen die Varda de laatste jaren gegeven heeft: ze praat over de films die ze gemaakt heeft, waarom ze die gemaakt heeft, en hoe ze dat gedaan heeft. Dat illustreert ze uiteraard uitvoerig met fragmenten uit haar films en met haar werk als beeldend kunstenaar, waar ze de laatste twintig jaar ook veel mee bezig is geweest.

Varda werd de laatste jaren ontdekt door een hele nieuwe generatie. Jonge mensen die haar oude werk niet kenden, kwamen bij haar uit dankzij documentaires als Les Plages d’Agnès en Visages villages, en werden verliefd op van dat kleurrijke personage dat ze was: een klein gezellig en grappig omaatje, met een pagekapsel in 2 verschillende kleuren. Maar die jonge generatie kende haar oudere werk niet echt. Varda richt zich met deze film ook vooral tot hen in een introductie tot de enorme rijkdom van haar lange en bijzonder diverse carrière.

Het is een eenvoudige, maar bijzonder ontroerende film, die door haar recente overlijden een extra dimensie krijgt.

In Cinematek loopt nog tot en met 23 augustus een retrospectieve over haar werk.

Herbeluister hieronder de bespreking van Lieven Trio in Espresso.

Lieven Trio over 'Varda par Agnès'

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.