Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het allerbeste concert van Laus Polyphoniae 2018 op Klara

Het allerbeste concert van Laus Polyphoniae 2018 op KlaraBlijf verwonderd!

Op maandag 10 september pakt Klara Live uit met wat door velen als 'het allerbeste concert van Laus Polyphoniae 2018' wordt omschreven..
© VRT rr

Het Sollazzo Ensemble

Zaterdag 25 augustus was een bijzondere dag voor het Festival Laus Polyphoniae. De grote ontdekking van het Leuvens chansonnier - inmiddels gedoopt tot Vlaams topstuk door Sven Gatz - werd in de Sint-Augustinuskerk integraal uitgevoerd. Voor de uitvoering van één motet en 49 Franse chansons uit de 15de eeuw stonden 4 ensembles klaar: Ensemble Leones, Park Collegium, Huelgas en het Sollazzo Ensemble.

Klara mocht er eentje uitpikken voor vanavond. Die keuze was snel gemaakt: het Sollazzo Ensemble overtrof alle verwachtingen. Dit ensemble is gespecialiseerd in 14de- en 15de-eeuwse muziek en bestaat uit een 7-tal muzikanten: 3 zangers en 4 instrumentisten waaronder Anna Danilevskaia, vedelspeelster, die de artistieke leiding heeft.

Het concert begon magisch! "Helas, l'avoy je desservy d'estre si rudiment traicté?" [helaas, heb ik het verdiend om zó -niets ontziend- te worden behandeld?] was het eerste chanson dat met een zachte vedelklank aanhief waarna de stemmen quasi onmerkbaar invielen. Het was een muzikaal hoogtepunt uit het leven van alle toehoorders die in de kerk zaten. De stemmen klonken mateloos subtiel, léken breekbaar, maar hadden alles onder controle: dit was pure muzikale en esthetische perfectie! Enkele 15de-eeuwse hits volgden: Ma bouche rit, fors seullement en d'un aultre amer van Ockeghem, gevolgd door minder bekende anonieme werken met 4 unica uit het handschrift. Sommige chansons werden a capella uitgevoerd, andere puur instrumentaal en de meeste gemengd vocaal-instrumentaal. Gelukkig had de KULeuven een beeldopname besteld zodat dit concert voor eeuwig kon vastgelegd worden. U, Klaraluisteraar, kan er op maandagavond 10 september 2018 van genieten vanaf 20.00 uur in Klara Live

Klara Live met het optreden van het Sollazzo Ensemble tijdens het Festival Laus Polyphoniae, op maandag 10 september 2018 om 20.00 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.