Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het Collectief in Klara Live

Het Collectief in Klara LiveKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 3 april in Klara Live? We zetten het hier op een rij!

Maandag 03 april

Met dit concert viert het European Baroque Orchestra de Europese Dag van de Oude Muziek 2017. Op het programma Handels recent ontdekte cantate "Tu fedel? Tu costante?" HWV171a voor sopraansolo, hobo en orkest, en is de Zweedse sopraan Maria Keohane die haar voor het eerst zal vertolken. Handel schreef het werk in 1705, nauwelijks twintig jaar oud, maar dat is net zo jong als de uitvoerders van vanavond!

Dinsdag 04 april

Op 18 maart vond in de nieuwe Koningin Elisabeth Zaal in Antwerpen een bijzonder concert plaats. Naast muziek van Richard Wagner en Claude Debussy klonk de wereldcreatie van de 2de symfonie van Wim Henderickx. Zijn beleving van muziek omschrijft hij zelf als: "voor mij moet muziek mensen beroeren, ze vastnemen, hen optillen. Muziek bezit een metafysische kracht; ik wil deze gebruiken om een communicatie tussen mezelf als componist en de luisteraar te realiseren." Henderickx' nieuwste symfonie gaat precies over het ontketenen van die metafysische kracht. In Aquarius' dream stuurt hij het symfonieorkest aan tijdens een duizelingwekkende odyssee naar het grotere, het ongrijpbare en onbegrijpelijke. Verplichte kost voor wie houdt van symfonisch avontuur.

Woensdag 05 april

De muziek van de Hongaarse componist György Ligeti werd wereldberoemd dank zij de film '2001: A Space Odyssey'. Het Collectief zette twee werken van deze fascinerende componist op het programma, in combinatie met werk van de 'entartete' componist Erwin Schulhoff en Bartoks sonate voor voor twee piano's en slagwerk. Een programma met uiterst gevarieerde muziek en bezettingen van twee tot dertien muzikanten. Eén zaak staat vast: dit concert zal vonken geven. Dat belooft ook Het Collectief, dat spelplezier steevast combineert met precisie en expressie. Dit concert werd opgenomen op 17 februari in deSingel.

Donderdag 06 april

Op woensdag 22 februari stonden het vocaal Ensemble Psallentes en het instrumentaal Ensemble Het Collectief samen op het podium van het concertgebouw in Brugge. Enkel vrouwelijke componisten stonden geprogrammeerd: Hildegard von Bingen en Galina Ustvolskaya. De 12de eeuw werd versmolten met de 20ste eeuw. Twee vrouwelijke componisten die met elkaar verbonden zijn door hun streven naar muzikale extase

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.