Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het Ensorhuis heropent

Het Ensorhuis heropentKunst & Cultuur

Als je deze zomer naar Oostende gaat, loop dan zeker eens door de Vlaanderenstraat. Vandaag heropende er het James Ensorhuis na twee jaar renovatie. Het huis waar de kunstschilder woonde en werkte tot 1949 laat bezoekers nu interactief met zijn leven en werk kennismaken.

© Oostende Ensorstad

James Ensor erft na de dood van zijn oom in 1917 zijn huis in de Vlaanderenstraat. Daar zal de eigenzinnige Oostendse schilder tot zijn dood wonen en werken. Nadien doopt Oostende de woning ‘het James Ensorhuis’. Het wordt een museum over het leven en werk van de kunstenaar, dat zeventig jaar later nog steeds bestaat. Alleen is het de laatste jaren toe aan een opknapbeurt en die gaat in 2018 van start. Nu twee jaar later heropent het Ensorhuis zijn deuren.

Vooral het belevingscentrum is er een opvallende vernieuwing. Dat bevindt zich in gebouw naast het Ensorhuis, dat mee in het museum geïntegreerd werd. Ensorkenner Xavier Tricot vindt dat een geslaagde keuze. “Het is een prachtig gebouw, een van de oudste gebouwen die in Oostende staan. En in de jaren 20 was het een gerenommeerd hotel, waar James Ensor vaak koffie ging drinken. De link met Ensor is er dus zeker.” In het belevingscentrum kunnen bezoekers interactief meer te weten komen over wie James Ensor was, als kunstenaar en als persoon.

Ook het gerestaureerde Ensorhuis zelf is het bezoekje waard. “Het huis is dan wel opgeknapt, maar met het grootste respect voor de tijd van toen. De inrichting is er nog helemaal origineel. In de blauwe salon, waar Ensor veel tijd doorbracht, zie je bijvoorbeeld zijn harmonium en piano staan. Ook het souvenirwinkeltje van zijn moeder, waar de schilder inspiratie vond voor zijn masker- en schelpmotieven, is nog volledig ingericht zoals in de jaren 20. ”

Tickets voor het Ensorhuis kan je reserveren op de website Ensorstad.be.

Herbeluister hieronder het gesprek met Xavier Tricot in Espresso:

Xavier Tricot over het vernieuwde Ensorhuis

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Ilya Lisser / Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.