Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Het front was een kakofonie. De hel op aarde! Oorverdovend lawaai."

"Het front was een kakofonie. De hel op aarde! Oorverdovend lawaai." Klassieke muziek

De Fransman Jacques Ibert was een van de eerste componisten die zo'n heldere omschrijving gaf van zijn ervaringen aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog. De wapens maakten een lawaai dat verpletterend was. Voor mannen die in vredestijd hun dagen vulden met muziek en melodie was het front ook een auditieve hel.
mannen die in de loopgraven muziek maken

mannen die in de loopgraven muziek maken

Hoe gingen musici om met die Eerste Wereldoorlog? Camille Saint-Saëns componeerde vaderlandslievende muziek om het nationalisme aan te wakkeren, Max Reger deed in Duitsland hetzelfde. Anderen beslisten om niet aan de kant te blijven staan en effectief naar het front te trekken. Met alle gevolgen van dien. Ze raakten zwaargewond of stierven. Veel componisten en musici bleven met een enorme kater zitten. Muziek was er niet in geslaagd de wereld te redden. Ook musici werden gedwongen om elkaar af te slachten. De 9de van Beethoven was ver weg. Na de Eerste Wereldoorlog componeren verschillende mannen muziek voor Paul Wittgenstein, de pianist die in de oorlog een arm verloren had. Het zijn de bekendste klassieke stukken die verwijzen naar de periode 1914-1918. 

Maestro stelt een Franse reeks cd's voor met muziek uit de tijd van de Grote Oorlog. Van maandag 21 t.e.m. vrijdag 25 maart, tussen 14 en 17u.

hoes van een cd met de concerto's voor de linkerhand van Britten en Korngold
Britten en Korngold componeren muziek voor de linkerhand
Na de Eerste Wereldoorlog keren heel wat componisten terug naar de sfeer van de 18de eeuw. Alsof ze het vervolg van de geschiedenis willen uitwissen. Voor nogal wat componisten was de periode van de romantiek te sterk verstrengeld met het opkomend nationalisme. En dat nationalisme had volgens hen de wereld in een enorm conflict gestort.
Emmanuel Reibel, muziekhistoricus
een foto van musicerende soldaten in de Eerste Wereldoorlog
een foto van musicerende soldaten in de Eerste Wereldoorlog

over componisten en 1914-1918

intieme kamermuziek aan het begin van de 20ste eeuw
intieme kamermuziek aan het begin van de 20ste eeuw

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.