Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
300 jaar Das Wohltemperierte Klavier: Beluister de special in Maestro!

300 jaar Das Wohltemperierte Klavier: Beluister de special in Maestro!Klassieke muziek

Johann Sebastian Bach componeerde 300 jaar geleden Das Wohltemperierte Klavier. Een verzameling preludes en fuga's die nog steeds tot de verbeelding spreken. Een feest en uitdaging voor klavierspelers. Mark Janssens presenteert op vrijdag 21 januari een speciale Maestro rond dit meesterwerk. Hij ontvangt gasten en gaat met de luisteraars in dialoog over Bach gisteren, nu en morgen.

de nieuwe cd van Julien Libeer

Hoofdgast is Julien Libeer. De pianist heeft net een dubblecd uit met als titel : Bach and Beyond, A Well-Tempered Conversation. Libeer laat deze meesterlijke preludes en fuga’s dialogeren met enkele van de 'spirituele kleinzonen' van Bach, waarbij hij niet minder dan drie eeuwen aan muziek vervat in 24 toonaarden. 

Julien Libeer

Frank Agsteribbe is klavierspeler en componist. Ook hij kent de muziek van Bach al lang en intens. Muziek componeren en muziek uitvoeren zijn voor hem intens met elkaar verbonden. En als schepper, uitvoerder, onderzoeker en docent voelt hij zich één met het 18de eeuwse ideaal van een diverse en totale musicus.

Met Frank Agsteribbe en Julien Libeer luisteren we ook naar enkele belangrijke opnames van Das Wohltemperierte Klavier : historische momenten, standaardopnames en nieuwigheden. 

Frank Agsteribbe

Marlies De Munck is als filosofe verbonden aan de Universiteit Antwerpen en het Conservatorium van Gent. Haar specialisatie is de filosofie van de muziek. En zij vindt dat onze band met Bach evolueert met de tijd. 

Ervaren onze luisteraars dat ook zo? Wat betekent de muziek van Bach voor jou vandaag, anno 2022? En heeft Das Wohltemperierte Klavier een bijzondere betekenis? We lezen het graag via de app van Klara of via ons mailadres : maestro@klara.be 

Marlies De Munc

Mark Janssens ging ook Johan Huys opzoeken, bij hem thuis in Brugge. Huys is klavierspeler en pedagoog. Hij illustreert aan z'n klavecimbel waar die term 'welgetemperd' nu eigenlijk op slaat. 

Johan Huys
Das Wohltemperierte Klavier