Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het Gregoriaans koor in de Sint-Walburgakerk tijdens Iedereen Klassiek

Het Gregoriaans koor in de Sint-Walburgakerk tijdens Iedereen KlassiekKlassieke muziek

Zingen zoals in de kerk, dat is simpel! Maar vergis je niet: achter het eenstemmige gregoriaans gaat een wereld van oeroude tradities schuil. Dat kan u zelf ondervinden tijdens Iedereen Klassiek op 27 oktober 2018 in Brugge
© VRT rr

Het Gregoriaans koor

Coro de Canto Gregoriano de España - Sint-Walburgakerk 14.20 – 14.50 uur en 15.30 – 16 uur

Het Spaanse Coro de Canto Gregoriano gaat terug tot 12e- en 13e-eeuwse bronnen gelinkt aan de Camino de Santiago waarvan Brugge trouwens een belangrijk startpunt was voor twee missen: een gewijd aan de Maagd Maria en een voor Pasen. Het resultaat is schitterend, virtuoos en verrassend. Dirigent Ismael Fernández de la Cuesta leidt trouwens ook de monniken van het klooster van Santo Domingo de Silos, die in 1994 maar liefst tripel platinum scoorden met hun gregoriaans-cd Chant. Over traditie gesproken...

© VRT rr
Ismael Fernández de la Cuesta

Concert 1: Missa De Beata Maria Virgine

• Salve Sancta Parens
• Kyrie. Fons bonitatis
• Gloria in excelsis Deo
• Sanctus. Te laudant
• Agnus Dei. O Iesu Salvator
• Beata viscera Mariae. - Salve Regina

Concert 2: Missa In diem sanctum Paschae

• Resurrexi.
• Kyrie. Conditor. Letanía
• Gloria in excelsis Deo
• Sanctus. Cleri caetus
• Agnus Dei. Exsultet hec concio
• Si consurrexistis
• Congaudeant catholici

De Sint-Jacobsweg

In Spanje getuigen de vele toeristische en culturele routes van het uitgebreide culturele erfgoed van het land, maar de meest bekend is ongetwijfeld de Sint-Jacobsweg. De perfecte route door Noord-Spanje en een fantastische manier om de geschiedenis, de cultuur, de landschappen en de keuken van het land te leren kennen.

Al meer dan 800 jaar maken aanbidders van de apostel Santiago (St. Jacob) een ononderbroken pelgrimstocht langs verscheidene routes. Deze paden die naar Santiago de Compostela en haar kathedraal leiden, werden officieel uitgeroepen tot eerste Europese Culturele Route door de Raad van Europa en werden in 1993 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

De Sint-Jacobsweg is een route doorheen Spanje die voor veel mensen moeilijk te omschrijven is en die ze bijna allemaal nog eens willen afleggen. Wat ook de motivatie is van de miljoenen pelgrims die jaar na jaar deze Camino de Santiago-route afleggen, een ding staat vast: het is een spannend en onvergetelijk avontuur.

De redenen zijn erg divers en bijna even talrijk als er mensen zijn die de Camino afleggen te voet, met de fiets of te paard. Meestal is het echter een combinatie van persoonlijke uitdaging, tijd om zichzelf beter te leren kennen, interesse voor geschiedenis, kunst, cultuur, natuur en sport. En eenmaal de tocht achter de rug is en de pelgrims Santiago bereikt hebben, zijn ze het allemaal over een ding eens : het was meer dan de moeite waard.

Wanneer je de Camino de Santiago pelgrimsroute aflegt, krijg je de kans om landschappen vol contrast te ontdekken, met hoogvlaktes en bergen, weides en kuststroken. Van het begin tot het einde van de tocht ontdek je het ene landelijke gebied na het andere. Maar je zal ook je ogen uitkijken aan de kunst en cultuur en de monumenten die bijna achter elke bocht in de Camino de Santiago opduiken. Onderweg kom je kathedralen, bruggen, Romeinse wegen, kloosters, paleizen, landhuizen, traditionele regionale architectuur tegen … duizenden gebouwen, elk op zich van onschatbare waarde.

Wat er ook van zij, veel pelgrims nemen de Camino, niet enkel uit aanbidding voor de heilige maar ook voor andere vormen van spiritualiteit. Dit uit zich in een zoektocht naar zichzelf, om antwoorden te vinden op persoonlijke vragen en innerlijke rust te vinden. Voor velen betekent deze reis door Spanje ook een reis om tot zichzelf te komen, om zichzelf beter te leren kennen.

Bovendien zijn pelgrims nooit vreemdelingen op de route en zal je vriendelijke en gastvrije mensen tegenkomen. Op deze wel heel speciale reis door Spanje zal je ongelooflijke ervaringen delen met pelgrims van alle leeftijden, van overal ter wereld, of het nu in hostels is, op de paden of onderweg.

Welke je motieven ook zijn, de Camino de Santiago pelgrimsroute afleggen zal veel voldoening schenken. Probeer het eens uit. Je zal betoverd geraken door de unieke magie van deze bijzondere route door het noorden van Spanje.

De meest bekende pelgrimsroute is de zogenaamde Camino Francés (De Franse route). Deze start in de Pyreneeën en heeft twee varianten, afhankelijk van welke kant je begint: Roncesvalles (doorheen Navarra) of Somport (doorheen Aragon). Beide routes komen samen in de stad Puente la Reina en vervolgen hun tracé langs de autonome regio's La Rioja en Castilië-León en zo verder naar Galicië.

Maar er zijn nog vele andere routes, onder andere de Camino del Norte (Noordelijke route) doorheen het Groene Spanje, waar de Sint-Jacobsweg haar ware karakter behoudt en door landschappen van een uitzonderlijk schoonheid loopt. Van het Baskenland naar Galicië langs Cantabrië en Asturië, de Noordelijke route is een schitterende manier om de intensiteit en authenticiteit van deze route te ervaren, die dankzij haar prachtige landschappen nog steeds bezoekers aantrekt.

Of de Camino Primitivo (Primitieve route) die via het tracé loopt dat Koning Alfons II de Kuise in de 9e eeuw nam om het graf van de apostel Jacob te bezoeken toen dat net ontdekt werd. De route vertrekt in Oviedo en loopt langs de bossen en valleien van Asturië, om in Palas de Rei aan te sluiten bij de Franse route.

De stad van de apostel, Santiago de Compostela, biedt een overvloed aan bezienswaardigheden. Bezoek de straatjes, pleintjes en verborgen hoekjes om jezelf vervolgens te belonen met gerechten uit de heerlijke Galicische keuken; of koop een aandenken gemaakt in het befaamde plaatselijke goudwerk of door een lokale ambachtsman.

En als laatste halte op de pelgrimsroute komt de Kathedraal van Santiago de Compostela aan de beurt. Dit gebouw onderscheidt zich door zijn monumentale karakter en vormt een typevoorbeeld van Romaanse stijl waaraan later ontelbare uitbreidingen zijn toegevoegd in gotische, barokke, plateresco en neoklassieke stijl.

Om bij de architectuur en Romaanse pareltjes te blijven moeten we ook nog Santo Domingo de Silos en zijn klooster vermelden. Dit kleine dorp dat op de Weg van El Cid is gelegen op slechts 55 kilometer ten zuiden van Burgos en samen met zijn buursteden Lerma en Covarrubias de zogeheten "Driehoek van Alranza" vormt, is het bezoeken meer dan waard. Het bekendste monument in Santo Domingo de Silos is het klooster, een universele Romaanse parel die het centrum werd van de spirituele en artistieke pelgrimstocht. Het klooster behoort nu toe aan de Benedictijnen die er authentieke Gregoriaanse missen opvoeren waarin de gezangen een deel van hun dagelijkse religieuze ritueel vormen.

Meer info via www.spain.info