Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het 'Harry-moment'

Het 'Harry-moment'Kunst & Cultuur

Harry Gruyaert is één van de belangrijkste Belgische fotografen. Hij maakt al sinds de jaren '80 deel uit van het legendarische fotografencollectief Magnum, hij is een pionier in de kleurenfotografie en zijn foto's worden over de hele wereld geprezen en tentoon gesteld. Over zijn leven en werk is er nu de documentaire 'Harry Gruyaert. Photographer'. Regisseur Gerrit Messiaen kwam er vanmorgen in Espresso over praten.
Affiche van 'Harry Gruyaert. Photographer'(c) Harry Gruyaert

Affiche van 'Harry Gruyaert. Photographer'

De documentaire vertelt het verhaal van de 75-jarige Magnumfotograaf Harry Gruyaert, wiens leven werd gered door kleur. Harry groeide op in een streng katholieke gezin in Vlaanderen. Van zijn vader, die werkt bij Agfa Gevaert, mag hij geen fotograaf worden omdat dat zondig zou zijn. En dus besluit Harry om het huis te verlaten en te gaan reizen. Verstikt door zijn grijze, beklemmende achtergrond, ontdekt hij plots een wereld van licht en kleur. Gedreven door een liefde-haatverhouding en de onweerstaanbare drang om fotograaf te worden, groeit Harry Gruyaert uit tot de Europese pionier van de kleurenfotografie.

Meer info vindt u hier, data van vertoningen vindt u hier.

Gerrit Messiaen over 'Harry Gruyaert. Photographer'.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.