Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het Klarafestival Live - van 9 tot en met 13 maart

Het Klarafestival Live - van 9 tot en met 13 maartKlassieke muziek

Het KlaraFestival gaat op woensdagavond 9 maart van start met een feestelijk openingsconcert.
Foto van het Radio Filharmonisch Orkest

Het Radio Filharmonisch Orkest. (c) Hans van der Woerd

Woensdag 09 maart:
Vandaag staat “het ritueel” centraal: van de Ouverture tot een Russisch Paasfeest van Rimsky-Korsakov, over The Tears of Nature van Tan Dun, tot de magistrale Sacre du Printemps van Igor Stravinsky. Het Nederlandse Radio Filharmonisch Orkest neemt je mee op een betoverende reis! Dirigent is Diego Matheuz, jong talent uit de stal van El Sistema. Lut Van der Eycken ontvangt musici en gasten en volgt het concert vanuit de Klaraloge.

Donderdag 10 maart:
Klarafestival Live met vanavond de wereldpremière van “And you must suffer” : de Johannespassie van Bach, door regisseur Pierre Audi geplaatst in een muziektheatrale context, gebaseerd op beelden van kunstenaar Wim Delvoye. Aan componisten Samir Odeh-Tamimi en Annelies Van Parys werd gevraagd een muzikale link naar vandaag te creëren. Solisten, B’Rock en het NFM Choir staan in voor de uitvoering. Lut Van der Eycken praat met musici en gasten volgt de avond vanuit de Klaraloge.

Vrijdag 11 maart:
Klarafestival Live met een topconcert! Rechtstreeks vanuit Bozar brengen het London Philharmonic Orchestra & Choir en solisten onder leiding van Vladimir Jurowski een programma met diep doorvoelde, spirituele muziek. Sofia Gubaidulina schreef haar prachtige Sieben Worte voor cello, bayan en strijkers; verder op het programma Psalm XXIII van Alexander Zemlinsky en het Stabat Mater van Karol Szymanowski. Szymanowski schreef dit werk vanuit een persoonlijk verlies: zijn nichtje Ala kwam om in een ongeval en hij stond zijn zus bij in haar verdriet.

Zaterdag 12 maart:
Het Stabat Mater van Giovanni Battista Pergolesi eindigde als nummer 1 in Klara’s top 100. Het Klarafestival biedt een unieke kans om het in een topuitvoering te beluisteren.
Een ander werk van Pergolesi, Septem verba a Christo in cruce (de zeven laatste woorden van Christus aan het kruis), werd pas in 2012 door René Jacobs het vanonder het stof gehaald. Hij brengt het vanavond met de Akademie für alte Musik Berlin.

Zondag 13 maart:
Zbiniew Preisner schreef muziek voor tal van succesvolle Kieslowski-films: La Double Vie de Véronique, de Couleurs-trilogie, de Decaloog. Vanavond trakteert het Klarafestival op een filmmuziek-concert met de mooiste composities uit deze films, uitgevoerd door solisten en het NFM Wroclaw Philharmonic & Choir onder leiding van de componist zelf.

Klara Live - Klarafestival 2016

Topconcerten van het Klarafestival 2016.