Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het Klarafestival op 15/3: The Unanswered Question

Het Klarafestival op 15/3: The Unanswered Question Klassieke muziek

Brussels Philharmonic en het hedendaagse-muziekensemble Ictus bundelen hun krachten voor dit derde concert in het Klarafestival. Op het programma een panorama van vier “minimalistische” meesterwerken uit de 20e eeuw, gekozen voor hun introspectieve karakter.
Het Ictus ensemble

Ictus

Centraal staat Tehillim, gebaseerd op Psalmen van David en zonder twijfel een meesterwerk van Steve Reich. Vooruitgestuwd door zijn herkenbare repetitieve en hypnotiserende ritmiek zoeken 4 stemmen, 6 slagwerkers en groot ensemble 40 minuten lang naar een evenwicht met de complexe ritmes van de Hebreeuwse gebedstekst.

Aan de andere kant van het spectrum geeft Gavin Bryars een heel andere betekenis aan de term 'minimalisme'. Het strijkersensemble en de klankband dompelen ons onder in een haast cinematografische geluidswereld, doordrongen van een grenzeloze melancholie. In The Sinking of the Titanic probeert de componist zich voor te stellen hoe het orkest van de Titanic kon klinken, dat met een indrukwekkende waardigheid bleef spelen terwijl het passagiersschip verdween in de golven. Melancholie en zwarte humor.
In The unanswered question toonde Charles Ives als één van de eersten de schoonheid van statische en repetitieve processen met een vraag- en antwoordspel tussen een solotrompet en vier blazers. 

Proverb is een juweeltje van eenvoud en trefzekere expressie dat Steve Reich in 1995 schreef voor drie sopranen en twee tenoren, begeleid door twee vibrafoons en twee elektrische orgels. Het werk is geïnspireerd op middeleeuwse polyfonie en op een aforisme van Ludwig Wittgenstein: How small a thought it takes to fill a whole life! (Hoe klein is de gedachte die een heel leven kan vullen!). Kortom, Proverb is een muzikale commentaar op de beginvraag waarmee het concert opent.

Brussels Philharmonic en het Ictus ensemble, rechtstreeks vanuit Flagey. Vooraf praat Lut Van der Eycken met dirigent Tom De Cock en met sopraan Lore Binon.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.