Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het lot van Aleppo

Het lot van AleppoKunst & Cultuur

Aleppo heeft een vreselijk lot ondergaan. De stad die op de werelderfgoedlijst staat, kende in 2012 de start van vier gewelddadige jaren met talloze burgerslachtoffers. Daarnaast moest ook de historische binnenstad het ontgelden met honderden vernielde monumenten. In 2015 stortte een deel van de wereldberoemde citadel uit de 13e eeuw in.
Foto van een ingestort gebouw in Aleppo. © Iconem

Herremans: 'Aleppo was een onwaarschijnlijk mooie stad die mij heel erg heeft geraakt.'

Het hart van vele kunstliefhebbers bloedde toen beelden van de beschadigde monumenten in Aleppo ons tussen 2012 en 2016 bereikten. Midden-Oosten experte Brigitte Herremans: ‘Het was vreselijk om te zien. Bij Aleppo was het bijzonder treffend omdat je de belegering in die oude stad had waar burgers wonen. Ze waren gevangen tussen de belegering door het regime van Assad en de beschietingen van de rebellen.’ Dit leidde tot grote verwoestingen in de historische stad. 

Die verwoestingen zijn een onderdeel van de nieuwe tentoonstelling in Villa Empain. 5000 jaar geschiedenis van Aleppo wordt er op een digitale manier weergegeven. Als bezoeker wandel je door de belangrijkste monumenten van de stad aan de hand van 3D-modellen. De tentoonstelling laat zowel de zware schade die de stad geleden heeft zien, alsook de schoonheid van de intact gebleven delen van de monumenten. 

Herremans: ‘Het is heel moeilijk om het menselijk leed te zien, maar ook het erfgoed dat verbrokkelt en kapot wordt gemaakt.’ Waar de tentoonstelling in Villa Empain voornamelijk focust op het tweede, biedt de documentaire ‘For Sama’ van Waad Al-Kateab en Edward Watts een inkijk in het leven te midden van een belegerde stad. In 2011 startte Al-Kateab met de escalerende burgeroorlog in Syrië te documenteren. De vier daaropvolgende jaren hanteerde ze een camera om vast te leggen wat om haar heen gebeurde. Het resultaat is een hartverscheurende oorlogsfilm waarin ze aan haar dochter Sama, geboren midden in het oorlogsgeweld, probeert uit te leggen waarom ze in Aleppo zijn gebleven ten tijde van de belegering. Herremans: ‘Sama betekent hemel in het Arabisch. En natuurlijk was er uit de hemel weinig goeds te verwachten, maar voor haar was Sama een teken van hoop.’ De documentaire sleepte afgelopen jaar een Oscarnominatie in de wacht en is in oktober te zien op Film Fest Gent. 

De tentoonstelling in Villa Empain loopt nog tot 31 januari. Meer informatie vind je via www.villaempain.com

Meer informatie over ‘For Sama’ op Film Fest Gent is te vinden op www.filmfestival.be.

Brigitte Herremans over 'Aleppo, een reis doorheen 5000 jaar geschiedenis' in de Villa Empain

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.