Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het MAfestival brengt voor haar 55e editie hulde aan de vrouw in de muziek

Het MAfestival brengt voor haar 55e editie hulde aan de vrouw in de muziekKlassieke muziek

De 55e editie van het MAfestival, het toonaangevende festival voor oude muziek in Brugge, brengt hulde aan de vrouw in de muziek. Tien dagen lang - van 3 tot 12 augustus 2018 - staan vrouwelijke componisten en musici, maar ook schrijfsters, patronessen, muzen en andere iconische personages centraal.

Het MAfestival 2018 Cherchez la femme

Klara gaat live op vrijdag 3 augustus vanaf 18 uur vanuit het Concertgebouw van Brugge. Van 18 tot 20 uur blikken we vooruit naar het festival en van 20 tot 23 uur is er de live-uitzending van het openingsconcert.

Ook op 7 augustus wordt er live uitgezonden en op 13 augustus wordt de opname van het slotconcert uitgezonden. 

Op het programma staan meer dan 20 concerten, de muzikale fietstocht VéloBaroque door Brugge en het ommeland, een oudemuziekmarkt, cursussen, lezingen, een kindermuziekvakantie en natuurlijk ook de internationale muziekwedstrijd Musica Antiqua, dit jaar voor klavecimbel.

Klinkende namen als Skip Sempé, Ensemble Correspondances en Elizabeth Kenny worden in de programmatie gecombineerd met de jonge beloften Apotropaïk en Le Consort. Ook de banden met laureaten als Bertrand Cuiller, Jean Rondeau en Evgeny Sviridov worden aangehaald. En het MAfestival kruist gregoriaans met pop in een avontuurlijke creatie door An Pierlé en Psallentes. MAfestival 2018 speurt naar vrouwenstemmen in de muziek. Wat zich aandiende als een inspirerend festivalthema, groeide de afgelopen maanden uit tot een acute maatschappelijke realiteit. Vrouwen laten meer van zich horen dan ooit, en wrikken aan de machtsverhoudingen van het patriarchaat. Vanzelfsprekend gaat dat niet zonder slag of stoot.

Het resultaat is een festival met uitzonderlijke stemmen, van componisten die lak hadden aan maatschappelijke conventies. Het zijn illustere stemmen, van de muzen en patronessen aan wie zo veel muziek is opgedragen. Het zijn de fictieve stemmen van sirenen, maagden en fatale heldinnen, veelal door mannen bedacht. En het is de stem van de hedendaagse vrouw, die luider klinkt dan ooit.

MAfestival

MAfestival Brugge is een internationaal gerenommeerd festival voor oude muziek, dat kan bogen op een gedurfd programma en een vernieuwende kijk op de traditie. Elke zomer presenteert en creëert het een brede waaier van activiteiten in het historische decor van de stad Brugge en de omliggende regio. Tot die activiteiten behoren een thematische concertreeks, gebaseerd op een coherente en stimulerende dramaturgie; de prestigieuze Internationale Wedstrijden Musica Antiqua voor jonge baroksolisten; een reeks Fringe-concerten voor jonge, veelbelovende ensembles; een gespecialiseerde vakbeurs van historische instrumenten; en de muzikale fietstocht VéloBaroque. MAfestival Brugge geeft om jonge artiesten en investeert in hun intense begeleiding door een ruim internationaal netwerk aan te spreken. Onder de hoede van een gedreven team onderscheidt het festival zich door zijn originele aanpak en zijn creatieve reflectie op de rol van oude muziek in onze moderne wereld.

Meer informatie en tickets via www.mafestival.be

Herbeluister het gesprek met Tomas Bisschop

Op 2 juni stelde directeur Tomas Bisschop het MAfestival voor in Boetiek Klassiek. Dit jaar speurt het festival voor oude muziek naar bijzondere vrouwen stemmen, uitvoerders en componistes. Tomas Bisschop bespreekt het uitgebreide programma. Herbeluister het gesprek hieronder via de audiospeler.

Boetiek Klassiek: MA-festival

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Klara Live - MAfestival

Presentatie: Nicole Van Opstal

Samenstelling: Liesbet Vereertbrugghen