Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

Het Monteverdi-jaar wordt ingezet in Klara Live

Het Monteverdi-jaar wordt ingezet in Klara LiveKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 9 januari in Klara Live? Dat zetten we hier op een rij!
Foto van Christina Pluhar

Christina Pluhar

Maandag 09/01/2017

Vorige vrijdag gaf het Brussels Philharmonic zijn traditioneel nieuwjaarsconcert in Studio 4 van Flagey. Bekende en geliefde klassiekers van Glinka tot Sjostakovitsj: ambiance gegarandeerd!

Dinsdag 10/01/2017

Hoe kan Klara dit Monteverdi-jaar beter inzetten dan met de rechtstreekse uitzending van L’Orfeo, live vanuit de Bijloke in Gent. Voor de uitvoering zorgen L’Arpeggiata, vocaal ensemble Voces8 en een uitgelezen cast van solisten o.l.v. Christina Pluhar. Claudio Monteverdi schreef zijn ‘favola in musica’ L’Orfeo in 1607. Precies 410 jaar later is dit werk nog steeds een van de absolute toppers in het opera- en concertrepertoire.

Woensdag 11/01/2017

Met de achtste symfonie van Anton Bruckner kiest het Symfonieorkest van de Munt voor een monumentale opener van het nieuwe jaar. De taak van de dirigent bestaat er echter in, zo vertelt dirigent Hartmut Haenchen, net het detail niet te verwaarlozen en van daaruit de grote vorm op te bouwen. Haenchen las Bruckners hele briefwisseling, bestudeerde de verschillende uitgaven van de partituur, op zoek naar de uitvoeringspraktijk van toen. Het brengt hem tot een gelaagde en transparante uitvoering van deze grootse symfonie. U hoort de liveregistratie van het concert op 7 januari 2017.

Donderdag 12/01/2017

‘Een apotheose van de dans', zei Wagner over Beethovens Zevende symfonie. Op zoek naar antwoorden op steeds nieuwe muzikale vragen en compositie-technische uitdagingen schreef de componist zijn Zevende. Het werd een briljante verkenning van het orkestrale kleurenpalet en een magistrale demonstratie van ritmische vindingrijkheid. Mendelssohn toonde zich Beethovens evenknie in durf en experiment in zijn iconische Tweede vioolconcerto. Brekend met de traditie vertrouwt hij de eerste noten toe aan, nu dan toch, Chouchane Siranossian. Anima Eterna Brugge stelt trouwens nog een jonge violist op de voorgrond: Jakob Lehmann, die in Brugge het orkest al aanvoerde in een uitdagend Tsjechisch programma, klimt nu voor het eerst zelf op de bok. Hij opent zijn eerste Anima-concert als dirigent met de Ouverture ‘Die schöne Melusine’, Mendelssohns evocatieve verklanking van een tragisch sprookje.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken 

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael.

Contact: klaralive@klara.be