Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Het nadeel van erg oud worden? Je krijgt de neiging in het verleden te leven."

"Het nadeel van erg oud worden? Je krijgt de neiging in het verleden te leven."Klassieke muziek

Op 4 maart viert de Nederlandse dirigent Bernard Haitink z'n 88ste verjaardag. Z'n naam en faam zijn onlosmakelijk verbonden met het Concertgebouworkest. Maestro kijkt een week lang terug op de carrière van één van de belangrijkste naoorlogse dirigenten.
Bernard Haitink

Bernard Haitink

Van maandag 27 februari t.e.m. vrijdag 2 maart vieren we Bernard Haitink. Het hoogtepunt is vrijdag met de integrale 3de symfonie van Gustav Mahler. 

 

Onlangs kreeg Haitink een hoge onderscheiding. De Orde van de Nederlands Leeuw is de oudste burgerlijke onderscheiding in Nederland. Hiervoor komen mensen in aanmerking “met bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving”. 

 

Haitink studeerde viool en orkestdirectie aan het Conservatorium in Amsterdam. In 1954 en 1955 nam hij deel aan de dirigentencursus van de Nederlandse Radio Unie. Na de tweede cursus werd hij tot dirigent bij de NRU benoemd. Op 1 januari 1957 werd Haitink tot chef-dirigent van dit orkest benoemd. Hij maakte zijn debuut bij het Concertgebouworkest als invaller op 7 november 1956 en was er chef-dirigent van 1961 tot en met 1988. Elf jaar later kreeg hij van het orkest de titel van eredirigent.

 

Haitink : „Bruckners Zevende hoorde ik voor het eerst op de radio in 1938, door het Concertgebouworkest onder Eduard van Beinum. Dat wás wat. Misschien is het abnormaal dat een kind van 8 zo wordt aangetrokken door zo’n lang stuk, maar zo was het. Met alle gevolgen vandien. ”

 

„Ik herinner me ook mijn kennismaking met Mahler. Diens muziek was in de Tweede Wereldoorlog verboden – net de tijd dat ik zelf echt van muziek begon te genieten. In die tijd hoorde ik een 78-toeren plaat met Das Lied von der Erde onder Bruno Walter. Het gevoel dat dat teweeg bracht, daar was ik bang voor. Ik moest me ertoe zetten dat gevoel te overwinnen door die plaat steeds opnieuw te draaien.”

de jonge Bernard Haitink
de jonge Bernard Haitink
Bernard Haitink vandaag
Bernard Haitink vandaag
Dat is óók een nadeel van ouder worden. Je ziet musici met wie je jarenlang werkte vertrekken, nieuwe mensen aankomen. En ik sta er zestig jaar na mijn debuut nog steeds op mijn wankele benen. Een merkwaardig gevoel.
Bernard Haitink

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.