Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het Nieuwe Seizoen 18/19 van Opera Ballet Vlaanderen

Het Nieuwe Seizoen 18/19 van Opera Ballet VlaanderenBlijf verwonderd!

Het huis kiest voor een mooi, veelgelaagd thema, namelijk dat van de vergankelijkheid. Er is reflectie op wat voorbij is en een open blik op de toekomst. Uiteraard houdt het thema ook verband met het nakende vertrek van artistiek directeur Aviel Cahn die hiermee zijn laatste seizoen ingaat bij Opera Vlaanderen. Heel wat vertrouwde namen keren terug zoals Calixto Bieito, Peter Konwitschny, Guy Joosten bij de regisseurs en Dmitri Jurowski, Paolo Carignani, Alejo Perez bij de dirigenten.

seizoensbeeld Opera Ballet Vlaanderen (c) Hans Op de Beeck

Daarnaast zijn er nieuwkomers zoals het Theatercollectief FC Bergman en een jonge Belgische dirigent die het helemaal maakt in Frankrijk: nl. David Reiland. 

Op operagebied staan ons enkele opvallende nieuwe producties te wachten: In de romantische, exotische opera Les Pêcheurs de Perles van Georges Bizet maakt het Theatercollectief FC Bergman hun opera regiedebuut. Het gezelschap rond Stef Aerts en Marie Vinck staat bekend om hun grootse producties zoals JR, het theaterevenement van dit huidige seizoen in een complexe en verbluffende scenografie.

Cahn zorgt elke twee jaar voor een wereldcreatie, dit keer wordt het Les Bienvieillantes op muziek van de hedendaagse Catalaanse componist Hector Parra. Het libretto is gebaseerd op de roman “de welwillenden” van Jonathan Littell over een voormalig nazi-kopstuk die zijn kant van het verhaal vertelt. De enscenering is in handen van Calixto Bieito, het enfant terrible uit de theaterwereld die ondertussen een gevestigde waarde is op internationaal niveau.

Er komt een nieuwe enscenering van de Vlaming Guy Joosten die een vroege opera van Paul Hindemith aanpakt, nl. Cardillac. Het is een misdaadverhaal (naar E.T.A. Hoffmann) over een juwelier en het speelt zich af in een stad, een geknipte productie voor Antwerpen dus. Vroegere chef-dirigent van Opera Vlaanderen, Dmitri Jurowski zal deze productie dirigeren.

Op muzikaal gebied wordt het zeker uitkijken naar de laatste operaproductie van het nieuwe seizoen: Macbeth van Verdi, een opera over macht en zelfdestructie die er komt in een regie van Michael Thalheimer en onder de muzikale directie van Paolo Carignani die een wereldautoriteit is op het gebied van de Italiaanse opera. De hoofdrol van Macbeth is toevertrouwd aan de magistrale Duitse bariton Thomas Johannes Mayer. 

Sidi Larbi Cherkaoui tekent voor een tweede operaregie/choreografie in Satyagraha van Philip Glass, een portretopera over Mahatma Gandhi. Specialist in hedendaagse muziek Koen Kessels dirigeert. Opvallend is ook dat Opera Vlaanderen het seizoen opent met een nieuwe productie van Wagners Lohengrin, het lijkt wat dubbel op want momenteel loopt een nieuwe productie van deze opera in de Munt maar die was naar later opgeschoven door de aanslepende werken in het Munttheater. David Alden die geslaagde oplossingen vindt voor grote koormassa’s op het toneel, tekent voor de regie en Alejo Perez dirigeert.

Een kinderproductie in de vorm van een muziektheaterstuk spreekt ook alvast tot de verbeelding: Banket! Naar Macbeth van Verdi op muziek van Matthias Coppens en met het kinderkoor van Opera Vlaanderen in de hoofdrol.

Een balletproductie waar het huis mee uitpakt is een creatie van de wereldberoemde choreograaf Benjamin Millepied die zal werken op muziek van Bach, live uitgevoerd door het orkest van Opera Vlaanderen. De choreografie van Akram Khan bij Giselle (van Adolphe Adam) die hoge ogen gooide in Londen in 2016, komt naar ons en is betoverend mooi. De Boléro van Maurice Béjart, een nostalgische herinnering wellicht voor sommigen, wordt nog eens afgestoft en in combinatie gebracht met eerdere succesvolle creaties van Martha Graham en Sidi Larbi Cherkaoui. 

Voor de ronduit prachtige beeldvorming van dit nieuwe seizoen tekent kunstenaar Hans Op de Beeck. De beelden uit zijn film Staging Silence 2, transformerende werelden op een verkleinde schaal (bijv. gebouwen van suikerklontjes), passen wonderwel bij het seizoensthema van de vergankelijkheid. 

Scala

Uw opera-avond.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert en Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via scala@klara.be

Elke zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Omwille van auteursrechten zijn slechts bepaalde afleveringen te herbeluisteren via de site en de app.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Opera Top 50

Op 1 mei presenteren Sylvia Broeckaert en Mark Janssens van 12 tot 18 uur de 50 grootste momenten uit de geschiedenis van de opera tijdens de Opera Top 50.

Klik hier en bekijk de Opera Top 50

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via operatop50@klara.be

Op dinsdag 1 mei, van 12 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 maand lang te herbeluisteren via de site en de app.

Opera Top 50 (15 - 18 uur)

Op 1 mei presenteren Sylvia Broeckaert en Mark Janssens van 12 tot 18 uur de 50 grootste momenten uit de geschiedenis van de opera tijdens de Opera Top 50.

Klik hier en tel mee af met de Opera Top 50

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via operatop50@klara.be

Op dinsdag 1 mei, van 12 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 maand lang te herbeluisteren via de site en de app.