Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
‘Het is nooit goed als vrouw’

‘Het is nooit goed als vrouw’ Kunst & Cultuur

Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het vooruitzicht start op Canvas de vierdelige documentaire ‘Hillary’. Als een vlieg op de muur krijg je een intieme blik in haar persoonlijke leven. Daarnaast schetst het ook een beeld van de Amerikaanse politiek de afgelopen vijftig jaar.
Filmposter van documentaire Hillary Clinton

De documentaire slaagt erin een genuanceerd beeld van Hillary Clinton te schetsen.

Hillary Clinton heeft al heel wat grote titels gedragen. Van First Lady van de VS tot minister van Buitenland en voormalige presidentskandidate. De documentaire neemt de kijker mee doorheen haar leven aan de hand van archiefbeelden. Die worden aangevuld met nooit eerder vertoonde privébeelden van de presidentiële campagne in 2016. Regisseur van dienst is Nanette Burstein, die in 2000 werd genomineerd voor een Oscar in de categorie beste documentaire. Burstein kon naast gesprekken met Hillary, Bill en hun dochter ook tientallen andere kennissen interviewen, gaande van vrienden tot politieke medestanders, maar ook rivalen. Op die manier weet de documentaire een heel genuanceerd beeld van zowel Hillary Clinton als de Amerikaanse politiek weer te geven.

Amerikakenner Steven De Foer: ‘Nanette Burstein kreeg ongekende mogelijkheden. 35 uur interview met Hillary, interviews met een zeer open Bill Clinton, Barack Obama... Dan zou je denken, dan krijg je nu een hagiografie in het kwadraat, maar nee eigenlijk niet.’ De documentaire is gedraaid met een sympathie voor Clinton, maar ook moeilijkere onderwerpen gaat het niet uit de weg. Hillary Clinton praat ook open over moeilijkere onderwerpen, al blijft ze toch discreet. 

© David Heerde/Shutterstock
Burstein had de unieke kans om interviews af te nemen met mensen die dicht bij Hillary Clinton staan.

Hillary Clinton is een van de meest bewonderde, maar ook controversiële vrouwen van onze tijd. Dat komt ook terug in de documentaire. Volgens De Foer heeft ze nooit een eerlijke kans gekregen: ‘Wat haar gehaat heeft gemaakt bij zoveel Amerikanen, was dat ze enorm zichzelf was, een feministe, een sterke vrouw. Ze had het idee om vanuit haar authenticiteit en haar idee van de gelijkheid tussen man en vrouw mee te doen aan de verkiezingen. Door dat gedachtegoed werd ze gehaat door rechts Amerika. Tijdens haar campagne begint ze zich wat aan te passen en wordt ze wat berekender’. Het gevolg is dat Hillary op dat moment de stemmen van haar eigen kiezers begint te verliezen. De Foer besluit dat het nooit goed is als vrouw.

'Hillary' is te bekijken op Canvas en via VRT NU.

Beluister hieronder het gesprek met Steven De Foer over 'Hillary'.

Steven De Foer over de documentaire 'Hillary'

Bekijk hieronder de trailer.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.