Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het ochtendroos van Emile Claus en Lodewijk Mortelmans

Het ochtendroos van Emile Claus en Lodewijk Mortelmans Klassieke muziek

Le bateau qui passe is één van de eerste werken waarin de Vlaamse schilder Emile Claus (1849-1924) zich ten volle laat inspireren door de rivier de Leie. Op een heel poëtische manier gaat hij om met licht en atmosfeer. Drie kinderen op de voorgrond kijken naar een passerend vissersbootje, terwijl het landschap op de achtergrond schuilgaat in de zonnige ochtendnevel.
© Privé-collectie

Het ochtendroos van Emile Claus en Lodewijk Mortelmans

Bij dit werk van Claus een geluidsdecor van Vlaams componist Lodewijk Mortelmans (1868-1952). De "rozenvingerige dageraad" en het water van het schilderij, komen bij hem terug bij Homeros op zee. De Griekse held Odysseus raakt betoverd door "Sirenengespeel en gezang", in de Homerische symfonie van Mortelmans.

Klik hier voor meer info

Iedereen Klassiek

Loopt u soms verloren in de wijde wereld van de klassieke muziek of bent u wel geïnteresseerd maar weet u niet waar te beginnen? Of walst u gewoon graag door de kamer op dat ene onovertroffen ballet? Dan is Iedereen Klassiek voor u geknipt. Maar ook wie verbluffende ontdekkingen wil doen in het minder bekende repertoire moet zeker luisteren. Iedereen welkom in Iedereen Klassiek!

Presentatie: Tom Verheyden

Samenstelling: Greet Van 't veld

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via iedereenklassiek@klara.be

Elke zondag, telkens van 14 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.