Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het paradijs aan de A12

Het paradijs aan de A12Kunst & Cultuur

In de Edenwijk, naast de A12 in Wilrijk, werden in 1958 een honderdtal identieke prefabhuizen opgetrokken. Vandaag is dit ‘paradijs’ omsingeld door multinationals en winkelcentra die schreeuwen dat alles in het leven te koop is, ook geluk. Filmmaker Jeroen Broeckx maakte een documentaire in deze wijk over het gewone in een wereld waarin alles steeds spectaculairder moet. Hoe koopbaar is geluk en is gewoon nog goed genoeg? Zondag is de film te zien op Canvas en op VRT NU.
Affiche van de documentaire Eden

De Edenwijk in Wilrijk werd gebouwd als overnachtingsplek voor bezoekers van de Expo '58

De wijk Eden in Wilrijk werd op honderd dagen gebouwd. Dat waren 125 huizen met elk acht van stromend water voorziene kamers, klaar om de internationale bezoekers van Expo 58 op te vangen - een meertalige hostess zou hen wegwijs maken bij aankomst. ‘Er werd toen hartelijk gelachen om die “kartonnen huizen” die na de Expo zouden worden afgebroken’, zegt documentairemaker Jeroen Broeckx.

De internationale bezoekers vonden nooit de weg naar Wilrijk, maar de huizen raakten wel vlot verkocht en zijn nog altijd bewoond. Het is op die bewoners van Eden, het paradijs, dat Broeckx zijn camera richt.

De geschiedenis van de wijk werd al snel minder belangrijk voor hem. De wijk werd meer het decor van zijn film: "Ik begon allemaal verbanden te zien met Eden, het paradijs, het zoeken naar geluk. De straten in de wijk zijn genoemd naar continenten: de Afrikalaan, Australiëlaan, Kernenergiestraat, ..." Ook een uitspraak van Dirk De Wachter over het verschil tussen generaties over hoe en wanneer dat paradijs precies zal gevonden worden, inspireerde Broeckx.

De documentaire 'Eden' is zondag om 21u55 te zien op Canvas en nadien ook op VRT NU.

Jeroen Broeckx over zijn documentaire 'Eden'

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.