Het Predikheren wint Onroerenderfgoedprijs Kunst & Cultuur

Aan de prijs is een bedrag van 15 000 euro verbonden.
Het Predikheren in Mechelen heeft een grote geschiedenis. Initieel was het een klooster voor predikheren, maar daarna diende het als opvanghuis voor arme bejaarden en vervolgens als militair hospitaal. Na Wereldoorlog I heette het klooster Kazerne Delobbe waar tot 1977 militairen verbleven. Na 35 jaar te staan verkommeren, besloot stad Mechelen het klooster zelf aan te kopen om er de stadsbibliotheek in onder te brengen. Op die manier kon ze niet enkel het historisch erfgoed bewaren en restaureren, maar er ook een volledig nieuwe invulling aan geven. Tijdens de renovatie werd er beslist om het gebouw niet te reconstrueren naar de originele staat, maar om de sporen van drie eeuwen geschiedenis te omarmen. Er is een nieuwe bibliotheek, maar ook ruimte voor cultuur en ontmoeting. Net daar ging het om in de Onroerenderfgoedprijs 2020.

Atelier Mestdagh kreeg een eervolle vermelding van de jury voor de glas-in-loodramen in de Sint-Niklaaskerk van Westkapelle. In 2013 verwoestte een felle brand de kerk. Het gemeentebestuur besliste om de kerk opnieuw op te bouwen, maar er deels een andere bestemming aan te geven. Het oudste stuk dient nog steeds als geloofsruimte. Het nieuwere negentiende-eeuwse deel is een polyvalente gemeenschapsruimte voor sociale en culturele activiteiten en evenementen. Atelier Mestdagh kreeg de opdracht om voor 196 vierkante meter nieuwe glasramen te maken. De afwisselend blank en gekleurde glazen werden allemaal met de mond geblazen en geven een heel eigentijdse indruk.

Er waren nog drie projecten in de running. Het Predikheren in Mechelen ontvangt nu een bedrag van 15 000 euro. De twee andere projecten, het Gruuthusemuseum in Brugge en de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle krijgen elk een bedrag van 2500 euro.
Voor meer informatie over het Predikheren in Mechelen kan je terecht op www.hetpredikheren.mechelen.be.