Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het Preludiumconcert in Klara Live

Het Preludiumconcert in Klara LiveKlassieke muziek

Traditiegetrouw wordt ook dit jaar aan de vooravond van de Nationale Feestdag het Preludiumconcert georganiseerd.
VRT rr

Ivan Karizna, cello

Dit – gratis - jaarlijks concert in Bozar is altijd een groot succes: ook dit jaar is de zaal helemaal volgeboekt. Maar geen nood, de Klaraloge is gereserveerd en het hele gebeuren wordt rechtstreeks uitgezonden in Klara Live.

Op het programma de Brabançonne, aangezien de Koning en de Koningin het concert bijwonen, verder een aantal bekende klassieke werken, èn een laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd als solist.

Dit jaar is dat cellist Ivan Karizna, die op de allereerste wedstrijd voor cello in 2017 5de laureaat werd en de Publieksprijs won. Hij was daarmee wat wedstrijden betreft niet aan zijn proefstuk toe, want in 2011 werd hij al derde laureaat van de prestigieuze Tsjaikovsky Wedstrijd. U kan onderaan dit artikel een portretje bekijken dat gemaakt werd in het kader van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017.

Tijdens het preludiumconcert speelt Karizna het eerste celloconcerto van Camille Saint-Saëns. De componist schreef dit werk in 1872 - hij was toen 37, - voor cellist, leraar en instrumentenbouwer Auguste Tolbecque. Deze in zijn tijd wereldberoemde cellist creëerde het werk ook, en met deze première werd de naam van Saint-Saëns definitief gevestigd. Het eerste celloconcerto werd een van de geliefde werken van de componist, ook door een componist als Sergei Rachmaninov werd het erg gewaardeerd.

Klara Live, rechtstreeks vanuit Bozar met de 'Prelude tot de Nationale Feestdag', op vrijdag 20 juli, van 20 tot 23 uur op Klara, klara.be en de Klara-app

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.