Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Het unieke aan theater is dat ge er zijt!"

"Het unieke aan theater is dat ge er zijt!"Kunst & Cultuur

Theatergezelschap Ontroerend Goed heeft een nieuwe voorstelling: TM. Een volledig digitale voorstelling waarbij je als toeschouwer zelf actief betrokken wordt, in een een-op-eenvoorstelling met een acteur ergens ter wereld. Regisseur Alexander Devriendt: “Het unieke van theater is vereist bij deze voorstelling: je aanwezigheid.”
© Ontroerend Goed

Alexander Devriendt: "TM is soms echt een zottekot om geregeld te krijgen."

In een dertig minuten durende theaterervaring word je als toeschouwer individueel meegezogen in een verkennend oriëntatiegesprek om toegelaten te worden tot een mysterieuze wereldwijde beweging. Alexander Devriendt: “Je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek bij TM, een geheimzinnige organisatie die over de hele wereld actief is. Tijdens dat gesprek kijken we dan of je lid kan worden van onze vereniging.”

“Ik ga eerlijk zijn... sommige stukjes tekst heb ik gewoon gecopy-pastet van een Scientology-website. We hebben geplukt uit teksten van verschillende bestaande organisaties, van de Vrijmetselarij tot de Scientology, maar ook groeperingen zoals IS. In sommige van die bewegingen zit een fout gewin of een manipulatie van een emotie, dat is niet wat wij centraal willen zetten. De voorstelling is gebaseerd op het idee van een beweging en het mysterie en de aantrekkingskracht errond.”

Ik hou van de conversatie die kan ontstaan tussen de uitvoerder en toeschouwer.
Alexander Devriendt

Als toeschouwer heb je een grote impact op het verloop van de voorstelling. Daar hebben ze bij Ontroered Goed ervaring mee, al sinds het begin van hun ontstaan boksen ze zo'n een-op-eenvoorstellingen in elkaar. Alexander Devriendt: “Elke uitvoering is op die manier uniek. Geen enkel ander medium kan dat, het is meestal eenrichtingsverkeer.”

Maar in tegenstelling tot hun eerdere voorstellingen vindt TM niet in real life plaats maar digitaal. “Ik miste iets in het onlinewerk. Het deed er niet toe of ik er naar zat te kijken te kijken of niet, of ik voor mijn scherm zat of niet. Het unieke aan theater is dat je aanwezigheid vereist is voor het bestaan van deze voorstelling.”

TM gaat woensdag 21 april in wereldpremière. Letterlijk want de voorstelling is over heel de wereld te zien. Met 60 acteurs uit 9 landen. Van België tot Singapore, van Rusland tot Brazilië. "Dat is een zottekot en een genot tegelijk. Je voelt de mogelijkheden die de covidcrisis heeft veroorzaakt, anders zou dit nooit gebeurd zijn. Zo zat ik onlangs te kijken naar een Russische acteur die voor een bezoeker uit Singapore speelde. Het feit dat ik dat vanuit Gent mocht meemaken, gaf me een enorm mooi gevoel", besluit Alexander Devriendt.

Beluister hier het interview met Alexander Devriendt: 

Alexander Devriendt over TM

Van woensdag 21 tot en met zondag 25 april, wereldwijd en online. Meer info op ontroerendgoed.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.