Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het Verdriet - Donder & Apeland

Het Verdriet - Donder & ApelandKunst & Cultuur, CD

Het Verdriet - Donder & Apeland

Het Verdriet - Donder & Apeland

Wie?


Het jonge Belgische ensemble Donder geeft ons een verrassende kijk op het klassieke pianotrio. Weg van geijkte formules of formats gaan ze voluit voor minimalistische landschappen laverend tussen natuurgeluiden, elektronica en pursang akoestische piano. Donder bestaat uit Harrison Steingu­el­doir (piano), Stan Callewaert (contrabas), Casper Van De Velde (drums) en voor het nieuwe album Het Verdriet werken ze samen met de Noorse muzikant Sigbjørn Apeland aan het harmonium.

Wat?


Een magische wereld waarin Noorse folksongs, het prachtige Io parto e non più dissi van Gesualdo en vrije improvisaties elkaar aanvullen en samensmelten. Het is ook een tableau dat zich organisch ontwikkelt en dat alle spelers op een wonderlijke manier verbindt. Een continue onderstroom van stilte, zuivere klanken en het principe van spaarzaamheid vormen de rode draad doorheen het album.

Waarom?


Omdat er meer dan ooit behoefte is aan de gloed van het noorderlicht en aan nabijheid. Het Verdriet biedt de luisteraar een ander perspectief, een uitgestrekt en authentiek klankenuniversum waarin rust kan en mag gevonden worden. En omdat deze erg mooie plaat bovendien ontroert.

Praktisch?


Uitvoerder: Donder & Apeland

Titel: Het Verdriet

Label: W.E.R.F. Records

Referentienummer: https://werfrecords.bandcamp.com/album/het-verdriet

Joris Preckler