Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het Hart van Napoleon, in herkansing op Klara

Het Hart van Napoleon, in herkansing op KlaraBlijf verwonderd!

Tijdens de zomer van 2019 zenden we ‘Het Hart van Napoleon’ als herkansing uit. Een stuk mondelinge geschiedenis op zijn best. Als er één man is met een groot hart voor Napoleon, dan is het Johan Op de Beeck wel. We merken dat de podcastversie nog steeds erg populair is, maar we willen ook andere mensen een herkansing geven om deze reeks te herontdekken.
Afbeelding van Napoleon

Afbeelding van Napoleon

Na boeken over Waterloo, de Russische veldtocht een uitgebreide biografie in twee delen schreef Johan Op de Beeck in 2016 het meeslepende verhaal van het minneleven van Napoleon. Op basis van dat boek maakte Klara een 10-delige podcastreeks . Het meeslepende verhaal dus van de keizer en de vrouwen, uit de doeken gedaan door meesterverteller Johan Op de Beeck. En hij begint zijn verhaal, daar waar het ook zal eindigen: op Sint Helena, het laatste verbanningsoord van Napoleon Bonaparte. 

Reageren kan via de reageerknop in de Klara-app of via napoleon@klara.be.

Het Hart van Napoleon

Langs de ophefmakende weg die Napoleon zich door de geschiedenis gebaand heeft, loopt nog een ander, meer verscholen pad. Daarop bevinden zich de vrouwen die een eindweegs de keizer vergezelden, in de marge van zijn wonderlijke bestaan. Meest legendarisch is Joséphine de Beauharnais, zijn eerste vrouw en de liefde van zijn leven. Maar keizerin Joséphine moest wijken voor het politieke huwelijk van Napoleon met Marie-Louise van Oostenrijk, die hem een troonopvolger schonk. Daarnaast kende Napoleon ontelbare minnaressen en verwekte hij verscheidene buitenechtelijke kinderen. Niet zelden hadden zijn seksuele escapades een politiek tintje. Al deze vrouwen waren op hun manier van uitzonderlijk belang. Zij hebben mee het grote verhaal gemaakt. Zo is de saga van Napoleon er ook een van vorstinnen en maîtresses, van emoties en verlangens. Zaken van het hart. Al was er in zijn hart vaak meer plaats voor grote idealen en politieke doelen. Had Napoleon wel een hart?

Presentatie: Johan Op de Beeck en Pat Donnez

Samenstelling: Annick Lesage / Rolly Smeets / Vincent Goris

Reageer: via de reageerknop in de Klara-app of via napoleon@klara.be

'Het Hart van Napoleon', tijdens de zomer van 2019, op zondag van 18 tot 20 uur via Klara, klara.be, de Klara-app én als podcast.