Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hier is Karel Goeyvaerts - Herbeluister

Hier is Karel Goeyvaerts - HerbeluisterBlijf verwonderd!

Klara zet 4 avonden lang Karel Goeyvaerts in de spots. Hij was een van de belangrijkste Belgische na-oorlogse componisten. Goeyvaerts overleed 25 jaar geleden, maar zijn muziek is springlevend, van zijn radicale vroege werk, tot zijn utopische opera Aquarius. De stem van Goeyvaerts is onze gids, aangevuld door o.a. Maarten Beirens, Marc Delaere en Jan Michiels. Herbeluister de afleveringen tijdelijk online

Karel Goeyvaerts (Foto © Gerrit Op De Beeck)

I.s.m. MATRIX in Leuven, één van de belangrijkste documentatiecentra over nieuwe muziek in Europa.

Karel Goeyvaerts werd geboren op 8 juni 1923 in Antwerpen, en overleed er op 3 februari 1993. Van 1943 tot 1947 studeerde hij piano, harmonie, contrapunt, fuga, compositie en muziekgeschiedenis aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen. Daarna studeerde hij tot 1950 aan het 'Conservatoire National' in Parijs, waar hij compositie volgde bij Darius Milhaud en analyse bij Olivier Messiaen, en waar hij zich bekwaamde in het bespelen van de 'Ondes Martenot' bij de uitvinder van dit instrument, Maurice Martenot.

Vooral Messiaen liet een grote indruk na op de jonge Goeyvaerts. Zo kan de in 1950-51 geschreven Sonate voor 2 piano's gezien worden als een synthese van bepaalde ideeën van Messiaen en van Weberns toepassing van de dodecafonie, waarvan Goeyvaerts minutieuze analyses maakte. Deze sonate had een diepgaande invloed op de jonge generatie avant-gardisten, in het bijzonder op Karlheinz Stockhausen. Getuigen daarvan zijn de vele persoonlijke en muzikale verbanden tussen beide componisten en hun uitvoerige briefwisseling, die in 2017 gebundeld werd door Mark Delaere en Imke Misch. Stockhausen nam in een aantal composities de basisidee van de Sonate haast letterlijk over (o.a. Kreuzspiel). In 1953 realiseerden Goeyvaerts en Stockhausen tezamen met enkele andere componisten voor het eerst muziek die geproduceerd werd via elektronische generatoren (in de studio's van de WDR in Keulen).

In 1957 trok Goeyvaerts zich tijdelijk uit het muziekleven terug, hoewel hij bleef componeren. In 1970 werd hij door de Belgische Radio en Televisie (BRT) aangesteld als producer bij het Instituut voor Psycho-acoustica en Elektronische Muziek (IPEM) te Gent. Na enkele jaren werd hij dan verantwoordelijke producer voor Nieuwe Muziek bij Radio 3 in Brussel. In juni 1985 werd hij verkozen tot Voorzitter van de Internationale Componisten Tribune, een prestigieuze en actieve vereniging die onder de Internationale Muziekraad van de UNESCO ressorteert. Karel Goeyvaerts was lid van de Koninklijke Akademie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België. In 1992 werd Goeyvaerts nog benoemd tot eerste titularis van de KBC-leerstoel Nieuwe Muziek van de afdeling Musicologie aan de K.U.Leuven. Tot zijn opdracht behoorde het doceren van een college voor de licentie-studenten Musicologie en het schrijven van een compositie. De compositie Alba per Alban die hij in het kader van deze leerstoel aan het schrijven was, bleef door Goeyvaerts' onverwacht overlijden op 3 februari 1993 onvoltooid.

Bij ons in Late Night Lab wordt de stem van de jonge Karel vertolkt door Ben Venesoen en de jonge Karlheinz door Freek De Smedt. En daarnaast moeten we ook uitdrukkelijk Gerrit Valckenaers, Melissa Portaels, Jan Michiels, Reinder Pols, Mark Delaere, Rebecca Diependaele en Maarten Beirens bedanken voor het tot stand brengen van deze reeks. Hulde!

Klik hier en beluister de vier afleveringen tijdelijk online

 

 

Karel Goeyvaerts
Karel Goeyvaerts op bezoek bij Karlheinz en Doris Stockhausen

Late Night Lab

Nieuwe muziek, avant-garde, pioniers en hedendaags klassiek. Van Cage tot Brewaeys.

Presentatie: Bart Vanhoudt

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via latenight@klara.be

Elke dinsdag van 22 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.