Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hier zijn ze dan: deZES | lesSIX 2016

Hier zijn ze dan: deZES | lesSIX 2016Klassieke muziek

Drie Nederlandstalige en drie Franstalige pianostudenten volgen vanaf 2 mei de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2016.
Foto van deZES 2016

deZES | lesSIX 2016 (c) VRT

Ze volgen de wedstrijd in Flagey en Bozar en geven hun onbevangen mening op Klara, op canvas.be, op Facebook en Twitter, en op het kanaal van Ketnet en Canvas.

We stellen ze graag aan u voor...

Foto van Marie François
Marie François

Marie François, 22 jaar, uit Eksel, behaalde haar bachelor Summa Cum Laude bij Joop Celis aan het Conservatorium van Maastricht. Momenteel volgt ze haar Masteropleiding aan het Lemmensinstituut in Leuven bij Alan Weiss, die zelf in 1978 de vierde prijs won. Marie speelt piano vanaf haar vijfde, is actief in verschillende kamermuziekensembles en droomt ervan om ooit deel te nemen aan de Koningin Elisabethwedstrijd. Ze gaat vaak naar concerten, houdt van piano spelen en gezellig filosoferen met vrienden op café.

Het is een ervaring, een media-avontuur dat ik nog nooit heb meegemaakt… en die ervaringen, ik denk dat het leven daar een beetje om draait: ervaren, bijleren, nadenken mét anderen of alleen… en dat via de muziek... ik kan mij eigenlijk niets beters indenken.
Marie François
Foto van Wouter Valvekens
Wouter Valvekens

Wouter Valvekens, 19 jaar, uit Mechelen, studeert aan het Conservatorium van Antwerpen bij Polina Leschenko. Wouter kreeg de liefde voor muziek mee van zijn (groot)ouders. Hij is geboeid door internationale wedstrijden. Wedstrijden zijn voor hem een leerproces, een manier om je repertoire uit te breiden. Hij volgt de Koningin Elisabethwedstrijd al enkele jaren en hoopt zelf ooit deel te nemen. Wouter speelt vooral klassieke muziek maar een streepje jazz kan hem eveneens bekoren. Tot vorig jaar speelde hij ook cello.

Wat mij het meest aanspreekt bij de Koningin Elisabethwedstrijd, is de brede waaier aan stijlen die gepresenteerd moet worden, gaande van Bach tot de moderne verplichte werken. Dit zorgt ervoor dat er intelligente muzikanten aan bod komen.
Wouter Valvekens
Foto van Lenny Bui-Vandeput
Lenny Bui-Vandeput

Lenny Bui-Vandeput, 19 jaar, uit Kessel-Lo, studeert aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Jan Michiels. Piano was ooit de keuze van zijn ouders maar is ondertussen uitgegroeid tot een ware passie. Naast de vele uren achter de piano, brengt Lenny ook vele uren door in het zwembad, als initiator en coördinator. Hij luistert en speelt graag klassieke muziek en staat ook open voor jazz en popmuziek. Lenny zou later het liefst op de planken staan, als solist of kamermuzikant, maar ook les geven lijkt hem een boeiend alternatief.

De wedstrijd op de voet volgen… Het lijkt mij een fantastische en verrijkende ervaring om alle grote pianowerken live te horen en samen met vijf andere gepassioneerde muzikanten de concerten te bespreken...
Lenny Bui-Vandeput
Foto van Vadim Lacroix
Vadim Lacroix

Vadim Lacroix is sinds zijn vierde gepassioneerd door de piano. Hij studeert momenteel aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, bij Daniel Blumenthal. Tegelijkertijd is hij student aan de faculteit economische wetenschappen van de Solvay Business School. Van jongsaf aan volgt Vadim de Koningin Elisabethwedstrijd. Onder zijn vrienden kan hij zelfs een aantal laureaten rekenen, omdat zijn familie vroeger gastgezin was voor de wedstrijd.

Ik ben er van overtuigd dat muziek, en kunst in het algemeen, van de wereld een betere plek kunnen maken. Persoonlijk denk ik dat een goede communicatie dit nog kan versterken. Daarom doe ik graag mee met deZES | lesSIX, om op die manier het bijzondere muzikale evenement dat de Koningin Elisabethwedstrijd toch wel is, te delen met het publiek. Als pianist hoop ik dat de kijkers het klassieke piano-repertoire nog meer gaan appreciëren.
Vadim Lacroix
Foto van Leenart T’jollyn
Leenart T’jollyn

Leenart T’jollyn begint piano te spelen op zijn achtste. Hij volgt zowel de opleiding klassieke muziek als de opleiding jazz. Op zijn achttiende start hij aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, eerst bij Patricia Montero (voorstander van de Spaanse onderwijsmethode van Eduardo Del Pueyo), later bij Mikhaïl Faerman (eerste laureaat Koningin Elisabethwedstrijd in 1975). Hierna behaalt hij nog een master in event management aan het Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales.

Leenart vormt samen met Caroline Denys, het muzikale duo Dentjo.

Ik wil via de sociale media dolgraag de live prestaties van de laureaten delen met de kijkers. Want dit wordt een onvergetelijke en verrijkende ervaring!
Leenart T’jollyn
Foto van Apolline Jesupret
Apolline Jesupret

Apolline Jesupret krijgt op haar zevende pianoles van Rosella Clini. Na tien jaar opleiding wordt ze toegelaten tot Arts², het Koninklijk Conservatorium van Bergen. Daar volgt ze regelmatig les bij Thomas Paule, Alexander Mogilevsky, Jean-Philippe Collard-Neven en Rosella Clini.
Sinds haar vijftiende is Apolline ook enorm geïnteresseerd in pedagogie en leert ze gitaar en dwarsfluit. Ook volgt ze zangles. Maar zelf componeren neemt een steeds grotere plaats in in haar muzikale leven. Zo komt ze terecht bij Claude Ledoux van Arts², het Koninklijk Conservatorium van Bergen. Voor compositie en analyse studeert ze verder bij Jean-Pierre Deleuze en Jean-Luc Fafchamps.

Ik hoop door deZes | lesSix mijn leergierige visie als pianiste en mijn mening over hedendaagse muziek met enthousiasme te kunnen overbrengen op de kijkers.
Apolline Jesupret

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be