Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Hij was de zwarte superheld waar we op zaten te wachten"

"Hij was de zwarte superheld waar we op zaten te wachten"Kunst & Cultuur

Vrijdag overleed onverwachts de 43-jarige Amerikaanse acteur Chadwick Boseman. Hij leed al jaren aan darmkanker, maar hield zijn ziekte verborgen. Boseman is bekend van zijn (hoofd)rol als koning T'Challa in de kaskraker "Black Panther", maar ook in andere films vertolkte hij karakterrollen, zei Robin Broos vanmorgen in Espresso.
Chadwick Boseman© Isopix

Chadwick Boseman

Boseman vertolkte rollen in onder meer "42" en "Get on up", waarin hij soullegende James Brown een gezicht gaf. Maar hij kwam pas wereldwijd in de schijnwerpers als actieheld Black Panther. De gelijknamige film brak in 2018 het ene na het andere record in de cinema en werd bekroond met drie Oscars.

Boseman speelde koning T'Challa, de leider van de fictieve Afrikaanse natie Wakanda. Onze filmkenner Ward Verrijcken roemde de Marvelproductie omdat de film niet alleen met veel respect voor de Afrikaanse tradities werd gemaakt, maar ook - en vooral - omdat de cast grotendeels uit zwarte acteurs en actrices bestaat.

Boseman sprak zelf over een belangrijk signaal dat met de blockbuster werd gegeven: "Het is ons allemaal verteld dat er geen plek voor ons is: jong, getalenteerd en zwart."

Bron: VRT NWS

 

Robin Broos over Chadwick Boseman

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.