Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hilary Hahn - Een Amerikaanse violiste in Parijs

Hilary Hahn - Een Amerikaanse violiste in ParijsKlassieke muziek, CD

Deutsche Grammophon

Hilary Hahn: thuis in Parijs

Wie?

De Amerikaanse violiste Hilary Hahn is nog altijd maar 41, maar ze kan al terugblikken op een bijzonder indrukwekkende en eigenzinnige carrière. HIlary Hahn heeft iets met Parijs; in gewone tijden bezoekt ze de stad minstens een keer per jaar, en geniet ze er van de drukte, de winkels en de restaurants. Met deze nieuwe cd wil ze haar liefde voor de stad laten zien en horen, en tegelijk ook haar grote waardering uiten voor het Orchestre Philharmonique de Radio France en zijn chef, de Finse dirigent Mikko Franck.

Wat?

Twee werken op deze cd werden voor het eerst in Parijs uitgevoerd: het weelderig georkestreerde, poëtische en soms broeierige Poème van Ernest Chausson in 1896 door niemand minder dan de grote Eugène Ysaÿe, en het technisch veeleisende eerste vioolconcerto van Sergej Prokofjev in 1923 o.l.v. van Sergej Koussevitzky. De Finse componist Einojuhani Rautavaara (1928-2016) droeg zijn twee serenades - tegelijk zijn allerlaatste composities - op aan Hilary Hahn. Helaas kon hij de tweede serenade niet meer helemaal afwerken: zijn leerling Kalevi Aho voltooide, op vraag van Hahn en Franck, de orkestratie van dit stuk.

Waarom moet je dit horen?

Hilary Hahn brengt, geholpen door haar formidabele techniek, een vrije, lyrische, maar ook erg geconcentreerde versie van het Pöème van Chausson; o.l.v. Mikko Franck begeleidt het Orchestre Philharmonique de Radio France haar met een verfijnde, luxueuze orkestklank, zo belangrijk in dit werk. Je kan daarna wel horen dat het eerste vioolconcerto van Prokofjev een lievelingsstuk is van Hahn: zij speelt het hier met veel karakter, kracht en opnieuw met een trefzekere techniek. De twee stukken van Rautavaara ten slotte vormen, hier uitgevoerd met een aangrijpende sereniteit en intensiteit, een waardig eerbetoon aan deze grote Finse componist.

- Bart Tijskens

Pratisch?

Uitvoerders; Hilary Hahn (viool) Orchestre Philharmonique de Radio France o.l.v. Mikko Franck

Titel: Paris

Label: Deutsche Grammophon

Catalogusnummer: 483 9847