Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Historisch activisme in Small Axe

Historisch activisme in Small AxeKunst & Cultuur

“Een filmisch monument voor zijn eigen gemeenschap”. Zo beschrijft Lieven Trio Small Axe. Regisseur Steve McQueen schotelt ons maar liefst vijf filmavonden voor.

De gemeenschap betoogt tegen discriminatie

McQueen is de man van 12 years a slave en Shame. Zijn nieuwe project zijn vijf nieuwe langspeelfilms, in één klap. Rode draad is de West-Indische gemeenschap in London. Een thema waar Britse films vaak hun ogen voor dichtknijpen.

Vanuit de Britse koloniën zoals Jamaica en Barbados migreerden mensen na WOII naar Londen om werk te zoeken. Helaas was de ontvangst daar allesbehalve warm, het racisme heerste heel sterk. De arme wijk waar de migranten uiteindelijk terechtkwamen kennen we vandaag als het chique Notting Hill. In deze tijd van Black Lives Matter zijn discriminatie en activisme natuurlijk herkenbare thema’s.

De eerste film van Small Axe is Mangrove. Niet toevallig dezelfde naam als het Caraïbische restaurant in Londen dat enorm geliefd is bij deze gemeenschap. Maar regelmatige invallen door de politie verstoren de rust in deze thuishaven. Eén zeer racistische agent doet er bijvoorbeeld alles aan om het restaurant te kunnen sluiten. Wanneer de eigenaar en enkele activisten in opstand komen eindigt dit in geweld en arrestaties. Lieven Trio: “Videokunstenaar McQueen werkt vernieuwend door af en toe afstand te nemen van de klassieke filmtaal. Details in een verlaten restaurantkeuken vlak na de inval van de politie maken het geweld bijna tastbaar.”

De kijker ziet racisme en discriminatie in een tijdperk waarin het nog steeds een hot topic is.
Lieven Trio

Verassend is hoeveel warmte en liefde de kijker ervaart. De sombere vormentaal uit bijvoorbeeld 12 years a slave maakt nu plaats voor vreugde en feest. “Erge gebeurtenissen worden gecompenseerd met vrolijke scènes. De tweede film, Lovers Rock, speelt zich grotendeels af op een feestje. De reggaemuziek die zo typisch is voor de Caraïben zorgt voor de opgewekte sfeer. We ontdekken een nieuw gezicht van de filmmaker", vertelt Trio.

De langspeelfilms zijn elke woensdagavond op BBC First te zien. Dit kanaal zit inbegrepen in een Telenet abonnement of in het Entertainment-pakket bij Proximus.

Lieven Trio over Small Axe

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.