Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hockney tekent de lente

Hockney tekent de lenteBlijf verwonderd!

De Britse kunstenaar David Hockney zit momenteel in quarantaine in Frankrijk. Vanuit zijn huis in Normandië wil hij de wereld in deze coronatijden verblijden met zijn kunst en dus geeft hij nieuwe tekeningen en een animatie vrij.
©David Hockney

Do remember they can't cancel the spring

De Britse kunstenaar David Hockney is 82 en nog steeds actief. In 2018 kocht Hockney een verblijf in Normandië. Hij liet het renoveren en maakte er plannen om het begin van de lente weer te geven in kunst. Begin maart trok hij zich samen met zijn hond Ruby en twee assistenten terug en daar zit haar vanwege de uitbraak van het coronavirus nog altijd. Genoeg tijd dus voor tekeningen van ontluikende narcissen, bomen die beginnen te bloeien en een animatiefilm.

Aan BBC News laat Hockney weten dat hij enkele van die lentetekeningen doorstuurde naar vrienden. "Ik tekende hoe de winterse planten en bomen langzaamaan bloesems kregen. Dat is de periode waarin we nu zitten. Intussen raast het virus als gek. Mensen vonden dat een enorme verademing, een soort "pauze" van wat er aan het gebeuren is."

Hockney heeft aan BBC nu acht van die lentetekeningen en één animatie vrijgegeven. "Ik wil mijn werk voortzetten, wat ik nu heel belangrijk vind. We hebben het contact met de natuur verloren, veeleer dom, want we maken er deel van uit in plaats van dat we erbuiten staan. Dit gaat ooit weer voorbij, en wat dan? Wat hebben we geleerd? Ik ben 82 jaar, ik zal sterven. De oorzaak van een overlijden is geboorte."

Meer informatie vindt u op de website van VRT NWS.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.