Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hoe de schilder Thilo Heinzmann de Ijslandse componist Jóhann Jóhannsson inspireerde

Hoe de schilder Thilo Heinzmann de Ijslandse componist Jóhann Jóhannsson inspireerdeBlijf verwonderd!

Elke zondagochtend tijdens Klara Staat Op (7-10u) bespreekt Sander De Keere een nieuw voorbeeld uit de schilderkunst dat als inspiratie kon dienen voor de muziekwereld. Dit keer gaat het om een unieke samenwerking tussen Berlijnse schilder Thilo Heinzmann en de componist zelf, wat resulteerde in "12 Conversations with Thilo Heinzmann".
ArtBasel

Thilo Heinzmann, O.T., 2017.

12 Conversations

De Britse filantroop en verzamelaar Richard Thomas was de opdrachtgever voor dit project. Hij was namelijk gefascineerd door een dialoog tussen muziek en visuele kunsten, waar artistieke grenzen zouden kunnen doorbroken worden. Thomas dacht onmiddellijk aan de Ijslandse componist Jóhannsson en de Berlijnse schilder Thilo Heinzmann. Over een periode van vier jaar kwamen de twee kunstenaars geregeld samen om te discussieren over kunst, politiek en hun persoonlijk leven. 

Jóhann Jóhannsson componeerde 12 Conversations with Thilo Heinzmann, dat opgenomen werd door het Brusselse Echo Collective. De minimalistische schilderkunst van Heinzmann vertaalde zich in immer minimalistische composities van Jóhannsson, die vaak eerder aanvoelen als achtergrondsgeluiden, zonder een duidelijk brandpunt. 

Art Basel
Thilo Heinzmann, O.T., 2017

(De kunst van) Thilo Heinzmann

Thilo Heinzmann (°1969) is een Duitse beeldend kunstenaar, actief in Berlijn. Na een gasthoogleraar schilderkunst aan de Hochschüle für bildende Künste Hamburg in Hamburg, werd hij benoemd tot hoogleraar schilderen aan de Universität der Künste in Berlijn. 

In zijn werk maakt Heinzmann gebruik van verschillnde materialen en is hij geïntrigeerd door de unieke visuele taa ldat deze materialen telkens naar voren brengen wanneer ze op een juiste manier worden samengebracht. De tactiliteit speelt immers een rol in zijn werk. Hij nodigt de toeschouwer uit enkele essenties te aanschouwen en hierop te focussen, zoals de compositie, het oppervlak, de vorm, de kleur, het licht, de textuur, de tijd. Hij gebruikt een verscheidenheid aan ongewone materialen samen op zijn driedimensionale canvassen, van katoenen balletjes, tot aluminium... 

Zijn canvassen worden gekenmerkt door een witte achtergrond, waar bepaalde delen van het canvas worden bestoft door kleurpigment, manueel of met behulp van verscheidene instrumenten. 

nullbeeldrv
Jóhann Jóhannsson

Jóhann Jóhannsson

Johann Gunnar Jóhannsson (1969-2018) was een Ijslands componist van onder meer filmmuziek en minimalistische muziek. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een mix van elektronische muziek en klassieke muziek. Hij schreef als filmcomponist voor diverse soundtracks. Jóhannsson werd international bekend met de filmmuziek voor prisoners en The Theory of Everything, waarvoor hij een Golden Globe won voor ‘beste originele filmmuziek’. Daarnaast werd hij tweemaal genomineerd voor een Oscar voor beste filmmuziek, voor The Theory of Everything en Sicario.

Aan de hand van de conversaties en de kunst van Thilo Heinzmann ging Jóhannsson aan de slag om "12 Conversations with Thilo Heinzmann" te componeren. Het project dat opdracht werd gegeven door Richard Thomas, in de zoektocht om artistieke grenzen te doorbreken, resulteerde in een cyclus van 12 uitgepuurde composities, als soundtrack voor het werk van de Berlijnse beeldende kunstenaar Thilo Heinzmann. 

Herbeluister hier wat Sander erover vertelde tijdens Klara Staat Op:

Sander over Twelve Conversations with Thilo Heinzmann en Johann Johannson

Klara Staat Op

Klara Staat Op met Katleen Van Bavel

Met rustige tred presenteert Katleen de beste muziek bij je ochtendrituelen: een mix van klassieke muziek, oude en nieuwe opnames, opgefrist met andere kleuren en pigment. Elke week dringt ze binnen in de muzikale ziel van een muzikant.

Samenstelling: Katleen Van Bavel
Presentatie: Katleen Van Bavel

 

Klara Staat Op met Sander De Keere

In een ietwat hogere versnelling serveert Sander een soundtrack bij je ontbijt met nieuwe en tijdloze platen; met muzikale weetjes en ontdekkingen. Met welke klassieke muziek begin je welgezind aan je zondag? Wat is jouw ideale ontbijtplaat?

Samenstelling: Sander De Keere
Presentatie: Sander De Keere

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via info@klara.be.

Elke zaterdag en zondag van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.