Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hoe kwamen vondelingen aan hun naam?

Hoe kwamen vondelingen aan hun naam?Kunst & Cultuur

De naamgeving van vondelingen gebeurde op een zeer bijzondere wijze, zo schrijft Diane De Keyzer in haar boek 'de vondelingen'. Een Klara luisteraar liet weten dat hij afstamt van een vondeling die'"Petrus Boomputte' heet - genoemd naar de plaats waar hij werd gevonden. Boomputte, omdat hij in een put bij een boom gevonden is. "Zo eenvoudig is het dus," lacht presentator Nicky Aerts.

'de vondelingen' is uit bij Pelckmans

"Eerst kregen vondelingen enkel voornamen," zegt Diane De Keyzer in Pompidou. "Maar al heel snel, zeker in de 18e eeuw, duiken de logische namen op. De vindplaats is absoluut een inspiratie voor de naamgever. Als zo'n kind dan in Gent op de ossenmarkt werd gevonden, dan kreeg die de naam 'Ossenmerkt'."

"In West-Vlaanderen werd een kindje geboren in een kruiwagen. Dan moest ik aan mijn West-Vlaamse vrienden vragen hoe je een kruiwagen in het West-Vlaams zegt."

In West-Vlaanderen heet een kruiwagen een 'pupegaele'! Een kind met die naam zal je dus ook vinden.

"De meest scabreuze naam die ik vond was 'Marie in het Varkenskot'," zegt De Keyzer nog. "Je kan bijna niet bedenken welke verschrikkelijke namen die kinderen kregen."

Beluister de volledige uitzending:

Podcast Pompidou - dinsdag 15 december 2020
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.