Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hoera, Eugène Ysayë!

Hoera, Eugène Ysayë!Blijf verwonderd!

Het is vandaag precies 160 jaar geleden dat Eugène Ysayë geboren werd in Luik. Eugène Ysaÿe was een wereldberoemd violist, dirigent en componist, én de leermeester van Koningin Elisabeth, die haar eerste concours naar hem noemde.

Eugène Ysayë

Dat Ysaÿe talent had, was al heel vroeg duidelijk. Al op zijn vijfde kreeg hij vioollessen van zijn vader en al snel werd hij ook toegelaten op het Conservatoire royal de Liège. Zijn voornaamste leermeesters waren Henri Vieuxtemps en Henryk Wieniawski, die een beslissende invloed op hem én zijn carrière hadden.

Eugène Ysayë gaf wereldwijd optredens en dirigeerde bij verschillende orkesten. Maar hij had ook aanleg voor het componeren, zo getuigen onder andere zijn zes vioolsonates (op.27). In 1896 werd Ysaÿe professor aan het conservatorium van Brussel. Hij gaf ook les aan Koningin Elisabeth en na zijn dood richtte zij de Wedstrijd Eugène Ysaÿe op, die we vandaag als de Koningin Elisabethwedstrijd kennen.

Niet alleen het publiek was dolenthousiast, maar Ysayë inspireerde ook andere componisten zoals Franck, Chausson en Debussy. Ze droegen alle drie werken aan hem op. En de Hongaarse violist Joseph Szigeti moet hem ooit als volgt beschreven hebben: "Dit was misschien de laatste vertegenwoordiger van een waarlijk grote manier van viool spelen."

In de vroege jaren '20 verslechterde Ysayë's gezondheid. Als gevolg van diabetes, kon hij sinds 1928 geen viool meer spelen. Hij dirigeerde nog enkele keren, maar zijn gezondheid ging snel achteruit en hij overleed in 1931. Eugène Ysaÿe ligt begraven op de begraafplaats van Elsene.

En zo’n 160e verjaardag is de perfecte gelegenheid om eens op zoek te gaan in het VRT-archief. We botsten op deze documentaire over Eugène Ysayë die in 1995 uitgezonden werd en delen die graag met u!

À la recherche d'Eugène Ysaÿe

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Cara Van der Auwera / Sieglinde Michiel / Clara De Decker

Samenstelling week: Els Van Hoof
Samenstelling weekend: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.