Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Win duotickets voor Happy Hour én de heropening van Museum Hof van Busleyden

Win duotickets voor Happy Hour én de heropening van Museum Hof van BusleydenBlijf verwonderd!

Het Hof van Busleyden is één van de prachtige gebouwen in Mechelen daterend uit het begin van de zestiende eeuw. Hiëronymus van Busleyden, lid van de Grote Raad, een humanist en goede vriend van Erasmus, laat dit renaissance paleis voor hem ontwerpen door de bekende architect Keldermans.

Campagnebeeld Hof van Busleyden

Van 1619 tot de Eerste Wereldoorlog doet het gebouw dienst als Berg van Barmhartigheid: armen kunnen er geld lenen zonder rente. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het gebouw volledig vernield, alleen de muren staan nog recht. Tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw wordt het gerestaureerd en krijgt het de functie van stadsmuseum. Hof van Busleyden werd verbouwd tot een eigentijds museum voor stad Mechelen en opent binnenkort de vernieuwde deuren...

Want naar aanleiding van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN. zal het Museum Hof van Busleyden onderdak bieden aan de tentoonstelling Roep om Rechtvaardigheid. Kunst en Rechtspraak in de Bourgondische Nederlanden. Het is tegelijk de openingstentoonstelling voor het museum én het sluitstuk van het stadsfestival.

Roep om rechtvaardigheid wil de rijke en fascinerende wisselwerking belichten tussen kunst, de praktijk van de rechtspraak en het idee van rechtvaardigheid in de gebieden die onder de jurisdictie van de Grote Raad van Mechelen hebben gestaan tijdens de hoogdagen van deze instelling, namelijk van het midden van de vijftiende tot het midden van de zeventiende eeuw.

Een groot aantal Nederlandse vorstendommen werd tijdens deze periode verenigd door de hertogen van Bourgondië. Vervolgens gingen de Nederlanden deel uitmaken van een absolutistisch bestuurd wereldrijk onder keizer Karel V. Als gevolg van de Reformatie en de Opstand tegen Spanje viel de regio uiteen in twee delen, die zich vervolgens ontwikkelden tot twee aparte politieke entiteiten.

De tentoonstelling is opgebouwd rond drie thema's: 'rechtvaardigheid', 'rechtstpraak' en 'onrecht'. Kunstwerken uit de Nederlanden over recht en rechtvaardigheid worden bij elkaar geplaatst en gesitueerd tegen de juridische, historische en culturele achtergrond waarin ze zijn ontstaan. Tegelijk wil de expo aantonen hoe deze kunstwerken op een krachtige manier een van de meest universele menselijke verlangens zichtbaar hebben gemaakt: het streven naar rechtvaardigheid en de complexe confrontatie daarvan met de werkelijkheid.

Op Roep om Rechtvaardigheid zullen prestigieuze topwerken te zien zijn van onder andere Quinten Metsys, Maarten van Heemskerck, Pieter Bruegel de Oude, Maerten de Vos, Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Philippe de Champaigne. Deze worden uitgeleend door musea als het Prado en het Patrimonio Nacional in Madrid, de Gemäldegalerie in Berlijn, het Ashmolean museum in Oxford en nationale en internationale privéverzamelingen.

Klik hier voor meer informatie over deze tentoonstelling


Op vrijdag 23 maart 2018 is Klara te gast in het Museum Hof van Busleyden in Mechelen met een live-uitzending van Happy Hour (van 17.00 tot 19.00 uur).

Als u meespeelt met onze wedstrijd, maakt u kans om de uitzending rechtstreeks mee te maken. Na de uitzending kan u dan een vrij bezoek brengen aan het museum, krijgt u per duo een catalogus en een drankje

Graag alleen meespelen als u op dat moment in Mechelen kunt geraken. De datum en het uur van de uitzending liggen uiteraard vast.

Meespelen kan tot zondagavond 18 maart om middernacht.

De winnaars worden persoonlijk verwittigd.

Happy Hour

Olav Grondelaers luidt deze week het weekend in en trakteert u op vrijkaarten voor de beste culturele evenementen.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: happy@klara.be