Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Holgut: over mythes en mammoeten.

Holgut: over mythes en mammoeten.Kunst & Cultuur

Nu de cinema's weer open zijn, is er een lawine aan nieuwe films te ontdekken. In Leuven loopt dan nog eens het filmfestival Docville. Zoveel keuze! Filmrecensent Jeroen Struys tipt 'Holgut'.
© Docville

Voor Holgut trok De Ceulaer helemaal naar Siberië.

Docville in Leuven moest vier keer uitgesteld worden omwille van de coronapandemie, maar kan nu dan toch doorgaan. "Het is een filmfestival gewijd aan de 'documentaire film'. Altijd een fijn festival, maar ik vind het bewonderingswaardig dat ze in deze tijden zo'n sterk programma in elkaar hebben kunnen steken", vertelt Jeroen Struys.

"Als ik er één film zou moeten uitkiezen, kies ik voor de documentaire van de Belgische filmmaker Liesbeth De Ceulaer. Je kent haar misschien van haar andere film Victoria, een film over een stad in California die nooit werd afgewerkt. Voor Holgut trok ze niet naar de woestijn, maar naar een heel andere plek: de permafrost in Siberië. Ze keerde terug met een prachtige film."

De film vertelt ook het verhaal van hoe de mens de aarde heeft leeggeroofd.
Jeroen Struys

Het woord 'holgut' komt uit het Jakoets, een taal die in het Noorden van Siberië wordt gesproken. "Het heeft de betekenis van een soort mammoet, die daar vroeger op de uitgestrekte vlaktes leefde. Dat dier speelt nog steeds een belangrijke rol in de mythes die de bewoners van Jakoetië aan elkaar doorvertellen."

De film vertelt het verhaal van twee broers die samen op hertenjacht gaan. De ene broer is een geboren jager, de ander een echte stadsjongen. "De hertenjacht krijgt nogal mythische allures voor hen. Ze willen en ze zullen een hert schieten. Maar, herten zijn daar al lang uitgestorven. Na lang zoeken en rondtrekken zien ze in de verte een kudde herten. Helaas blijkt dat een gekweekte kudde te zijn. Een kale reis dus. De film vertelt ook het verhaal van hoe de mens de aarde heeft leeggeroofd. Het enige wat er nog te vinden is, zijn botten van mammoeten die door de smeltende permafrost stilaan weer naar boven komen."

De film brengt een ecologische boodschap, maar is ook erg poëtisch in beeld gebracht. "Dat is echt de kracht van de film. De genres van documentaire en fictiefilm lopen mooi in elkaar over."

Beluister hier het gesprek met Jeroen Struys:

Jeroen Struys over Holgut

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.