Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hollywoodpioniers: Lois Weber

Hollywoodpioniers: Lois WeberKunst & Cultuur

Het is onbegrijpelijk dat Lois Weber compleet vergeten is. De eerste vrouw die het in Hollywood tot regisseur schopte, verbrak in haar films het ene taboe na het andere. Ook op het vlak van filmtechniek was ze een vernieuwer.
Il Cinema Ritrovato

Lois Weber

Een voorbeeld van een split screen uit 'Suspense' van Lois Weber die zelf de vrouw vertolkt.

Zo slaat Weber in 1913 het publiek met verstomming. In haar thriller Suspense werkt ze met split screen waardoor het publiek het verhaal vanuit drie standpunten kan volgen. Daardoor lijkt het voor de toeschouwers alsof zijzelf overvallen zullen worden, en niet de vrouw op het scherm. Ongezien! Het is de allereerste keer dat een verhaal vanuit drie standpunten gevolgd kan worden.

Een still uit 'Hypocrites'

Op het vlak van thematiek is Weber een nog grotere vernieuwer die vol overtuiging heilige huisjes neerhaalt. Ze wil geen goedkoop entertainment brengen of compromissen sluiten. Zo is in Hypocrites voor het eerst een naakte vrouw te zien. En nog wel in een christelijke context! Ondanks druk van buitenaf weigert Weber de actrice op zijn minst panty's te laten dragen.

Filmposter 'Where Are My Children?'

In 1916 verbiedt de staat Pennsylvania Webers Where are my children?, een film die handelt over anticonceptie en abortus, beide illegaal en erover praten is groot taboe. Ondanks de controverse, of misschien wel net dankzij, wordt Where are my children? de succesvolste release van dat jaar voor de producerende studio, Universal.

De ster van Lois Weber op de Hollywood Walk of Fame

Aanvankelijk krijgt het publiek niet genoeg van Webers maatschappelijk controversiële films, maar in de eerste helft van de jaren 1920 vermindert de belangstelling. Weber signaleert ook dat mannen in Hollywood de macht hebben gegrepen en raadt haar seksegenoten af om in de filmwereld te beginnen. Na een onderbreking van zeven jaar draait ze in 1934 haar enige geluidsfilm, White Heat. Ze overlijdt vijf jaar later en glijdt weg in de anonimiteit. Pas de jongste jaren worden er schuchtere stappen ondernomen om Lois Weber weer onder de aandacht te brengen.

Hollywoodpioniers - Lois Weber

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.