Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hollywoodpioniers: Mack Sennett

Hollywoodpioniers: Mack SennettKunst & Cultuur

The King of Comedy: die eretitel kreeg Mack Sennett een eeuw geleden omdat hij de komische film revolutioneerde. Acteurs die een taartengevecht aangaan of een ketting politieagenten die onelegant over de grond wordt gesleept: het werd bedacht in Sennetts Keystone Studio die al de bijnaam The Fun Factory kreeg.
Fred Hartsook / The Moving Picture World

Mack Sennett

In The Fun Factory wordt voor de allereerste keer een taart in het gezicht van een acteur gegooid. Een gouden zaak voor de lokale bakker want de studio koopt alle taarten in zijn winkel. De eigenaar besluit om zich te specialiseren in custardtaarten, gemaakt met een pasta van bloem en water zodat de taart mooi kleverig van een gezicht druppelt.

rv
-

De jonge Mack Sennett droomde van een carrière als operazanger. Daarna probeert hij te acteren. Maar hij blijkt niet gemaakt om voor de camera te staan. Sennett besluit om zelf films te maken. Hij heeft oog voor komisch talent en in 1912 richt hij een filmstudio op, Keystone.

rv
Sennett Bathing Beauties

Hij bedenkt onder meer de Sennett Bathing Beauties. De vrouwen dragen badpakken versierd met strepen, ruitjes of ruches. In die tijd een riskante kledingkeuze. Mooie knieën hebben is de grootste voorwaarde om een Bathing Beauty te worden, acteertalent is minder van tel.

rv
Keystone Cops

Naast de Bathing Beauties bedenkt Sennett de Keystone Cops. Het is een groep incompetente politiemannen die tijdens achtervolgingen als een vleeshoop op elkaar vallen of als een menselijke ketting over de grond gesleept worden. Opvallend: ze raken zelden gewond, zelfs niet als ze aan hoge snelheid tegen een lantaarnpaal opknallen.

Sennett maakt met succes de stap van de stomme film naar de geluidsfilm, maar na een paar jaar raken zijn producties toch uit de gratie van het publiek. En door de krach van Wall Street in 1929 gaat zijn volledige persoonlijke fortuin in rook op. Enkele jaren later sluiten de Keystone Studios de deuren.

In 1938 krijgt hij een ere-Oscar voor het fundamenteel veranderen van de filmkomedie. Sennett is op dat moment blut. In 1960 sterft hij eenzaam en vergeten.

Zijn Keystone Cops hebben wél het eeuwige leven.

Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Mack Sennett (centraal) krijgt in 1938 een ere-Oscar. Links van hem komiek W.C. Fields, rechts regisseur Frank Capra.
Hollywoodpioniers - Mack Sennett

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.