Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hollywoodpioniers: Rudolph Valentino

Hollywoodpioniers: Rudolph ValentinoKunst & Cultuur

De Amerikaanse acteur Rudolph Valentino groeide in de jaren 20 van de vorige eeuw uit tot de grootste mannelijke filmster. Hij verdiende zijn bijnaam The Great Lover zowel op als naast het witte doek. Zijn carrière was intens, maar kort.
ADiamondFellFromTheSky

Rudolph Valentino

Rudolp Valentino is zowat het eerste sekssymbool. Hij is zo populair dat bij de vertoning van zijn films vrouwen bij bosjes flauwvallen. Zijn rol in The Four Horsemen of the Apocalypse veroorzaakt zelfs een tangohype. Niet slecht voor een film zonder geluid. De muziek in het fragment hieronder is pas later aan de film toegevoegd.

De in Italië als - even diep ademhalen - Rodolfo Alfonso Raffaello Pierre Filiberto Guglielmi di Valentina d'Antonguella geboren acteur kort in Hollywood zijn naam in tot Rudolph Valentino (met -o dus). Met zijn charme en sensualiteit laat hij veel harten sneller slaan. Het vertolkt met verve donjuans, wat hem de bijnaam The Great Lover oplevert.

Ook in zijn persoonlijke leven is hij the great lover, al blijkt hij niet in de wieg gelegd voor de eeuwige liefde. Hij trouwt zelfs tweemaal met Natacha Rambova maar hij beklaagt het zich, omdat hij haar een bemoeial en controlfreak vindt.

bunky's pickle
Natacha Rambova en Rudolph Valentino rond 1922

In 1926, op zijn 31ste, sterft Valentino aan een buikvliesontsteking. Toch gaan al snel de geruchten de ronde dat hij vergiftigd is door een afgunstige minnares of een jaloerse echtgenoot.

In New York komen duizenden vrouwen bijeen om hun great lover een laatste groet te brengen. Vervolgens gaat zijn lichaam met de trein naar Los Angeles. Onderweg stopt die bij verschillende stations waar rijen vrouwen staan te wachten om een glimp van de kist op te vangen.

Valentino's vroegtijdige dood vergroot nog zijn populariteit. Vanuit het graf groeit The Great Lover uit tot de meest geliefde mannelijke filmster van de jaren 20.

Hollywoodpioniers - Rudolph Valentino

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.