Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hommage aan Gerard Mortier in Scala

Hommage aan Gerard Mortier in ScalaKlassieke muziek

Op zaterdag 11 februari hoort u in Scala de herneming van een productie uit 1992 in Salzburg in een vernieuwde regie van het echtpaar Herrmann. De productie grijpt terug naar een van de eerste realisaties van deze regisseurs in opdracht van Gerard Mortier in de Munt in 1982. Het Teatro Real hernam dit als eerbewijs aan Mortier die er artistiek directeur was van 2010 tot 2013.
La Clemenza di Tito in Madrid

La Clemenza di Tito in Madrid

In 1791 kreeg Mozart de opdracht om een opera te schrijven ter gelegenheid van de kroning van koning Leopold II van Bohemen. Hij moest de klus zien te klaren in enkele weken tijd.
Dus werd er beslist om een bestaand libretto te gebruiken, en dat was la Clemenza di Tito van Pietro Metastasio, een libretto dat een halve eeuw eerder ontstond en getoonzet was door diverse andere oudere meesters.
Voor de nieuwe compositie zou men eerst de vraag gesteld hebben aan Salieri maar die laatste had geen tijd en dus werd het ...Mozart.
In diezelfde periode werkte Mozart ook aan die Zauberflöte. Twee maanden nadat de opera La Clemenza di Tito in première ging in Praag overleed Mozart. En dan te bedenken dat het hier gaat om twee meesterwerken, die laatste opera’s van zijn hand.
Net zoals de opdrachtgever koning Leopold II van Bohemen kreeg keizer Tito te maken met een politieke omwenteling en kwam daar heelhuids uit. Het verhaal van Tito was een poging om de publieke opinie te beïnvloeden met betrekking tot koning Leopold.
De Romeinse keizer Tito krijgt te maken met een gewelddadige staatsgreep en kan die afwenden dankzij zijn empatisch leiderschap.
De beproevingen van Tito zijn niet min: hij geeft zijn grote liefde op, wordt afgewezen door de tweede vrouw van zijn keuze, en hij wordt geconfronteerd met het ultieme verraad van zijn boezemvriend Sesto.
Maar alle verraad komt uit, alle samenzweerders bekennen elk op hun beurt hun schuld bij Tito waaruit ook weer de grote morele superioriteit van de keizer blijkt, ze komen het vanzelf opbiechten aan hem. Hij schenkt uiteindelijk iedereen vergiffenis omdat hij daarin meer grootheid ziet dan in wraak nemen.

 

Scala

Uw opera-avond.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert en Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via scala@klara.be

Elke zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Omwille van auteursrechten zijn slechts bepaalde afleveringen te herbeluisteren via de site en de app.