Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Honderd jaar Joseph Beuys

Honderd jaar Joseph BeuysKunst & Cultuur

Precies honderd jaar geleden werd de Duitse kunstenaar Joseph Beuys geboren. Een bijzondere kunstenaar, maar wat we van hem weten, is mogelijk niet waar. “De mythe rond Beuys is zo sterk dat ze hem maakte tot een van de meest invloedrijke kunstenaars uit de vorige eeuw”, vertelt Nicky Aerts.

Joseph Beuys werd precies honderd jaar geleden geboren.

Beuys werd geboren in 1921 in het Duitse Krefeld. Hij groeide op in volle aanloop naar de tweede wereldoorlog. “Beuys was een verstandige en getalenteerde jongen. Hij speelde enthousiast cello en piano. Hij wou eigenlijk geneeskunde gaan studeren, maar daar stak de oorlog een stokje tussen. Beuys bediende uiteindelijk de radio in gevechtsvliegtuigen, maar stortte neer op de Krim. Hij vertelde vaak hoe hij werd gevonden door nomadische Tataren die hem in vilt en vet wikkelden. Maar dat verhaal bleek volledig verzonnen.”

Na de oorlog werd Beuys kunstenaar. Eerst als beeldhouwer, later als performance artist. “In de jaren ‘60 leerde hij de Fluxus-beweging kennen. Zij wilden kunst samenbrengen met het dagelijks leven en deden dat bijvoorbeeld door performances. Die performances werden voor hem het uitgelezen middel om zijn maatschappelijke standpunten te poneren. Zo liet hij zich in de performance I Like America and America Likes Me drie dagen met een coyote in een galerij opsluiten. Dat zou de pijnlijke relatie tussen de Amerikanen en indianen kunnen helen.”

Performances waren voor Beuys het uitgelezen middel om zijn maatschappelijke standpunten te poneren.
Nicky Aerts

Beuys was daarnaast veel bezig met ecologie en gaf er lezingen over. “Hij richtte ook mee de Duitse groene partij op”, vertelt Nicky Aerts. “Hij plantte 7000 eikenbomen in het centrum van Kassel, waar om de vijf jaar de tentoonstelling Documenta doorgaat. Eerst kwam er een hoop protest omdat de bomen parkeerplaatsen innamen, maar later werden de bomen steeds meer geapprecieerd. Ze zijn nu een belangrijk deel van de stad. Beuys maakte voor zijn werken veel gebruik van natuurlijke materialen, maar dat maakt het moeilijk voor musea om zijn kunst te bewaren. Anderzijds is zijn mythe met de jaren alleen maar groter geworden.”

Beluister hier het fragment van Nicky Aerts over Joseph Beuys:

Nicky Aerts vertelt over Joseph Beuys

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.