Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Honger naar Gent: wat aten de Gentenaars in de 14e eeuw?

Honger naar Gent: wat aten de Gentenaars in de 14e eeuw?Blijf verwonderd!

Hoe voed je een stad in tijden zonder vrachtwagen of koelkast? Tijdens Bijloke Wonderland kan je op stadswandeling met Dirk Holemans en Noël Callebaut. Zij vertellen hoe de Gentenaren in de 14de eeuw aten. Noel Callebaut serveert al een amuse bouche in Espresso.

Honger naar Gent

Wat stond er zo op de menu in het Gent van de 14e eeuw, daar geven Dirk Holemans en Noël Callebaut tijdens de wandelingen een antwoord op. Callebaut: "De gewone Gentenaar moest zich beperken tot een pap van rogge. Maar in de betere kringen werd er wel al vrolijk gefeest." Bij de rijke bourgeoisie verscheen er wel iets anders op tafel. Het was de Gouden Eeuw in Gent, de stad stond op het toppunt van zijn macht. "Via Schelde en Leie komen schepen aan in Gent die overladen zijn met lekkere dingen. Wijnen uit Duitsland, pruimen uit Damascus, kazen uit Frankrijk, vis uit Denemarken..."

Als je een kaasschotel zou samenstellen, dan zou je perfect de brug kunnen leggen tussen de 14e eeuw en onze tijd. Exact dezelfde kazen en vruchten zouden op de plank liggen.
Noël Callebaut

Gent was een stad van rijke laken- en korenhandelaars, maar ook van de gewone Gentenaars die het met minder moesten doen. "Door het feit dat Gent korenstapelrecht had, was de honger die Gent zou kunnen meemaken relatief klein. De 14e eeuw was ook beter dan bijvoorbeeld de 19e eeuw, toen er veel armoede was."

"Je kon natuurlijk naar de herberg gaan. Maar restaurants as such bestonden nog niet." De restaurants in Gent zijn niet te tellen nu, maar de Gentenaar in de 14e eeuw ging dus nog niet uit eten. "Je kon wel altijd hopen uitgenodigd te worden bij de Graaf van Vlaanderen of de Sint-Pieters of Sint-Baafsabdij. Dat was op dat moment het topje van het culinair genieten."

De Gentse waterzooi die bestond toen ook al. Nu met kip, maar toen met heerlijke zoetwatervis. Er zaten ook alle groenten in die er vandaag inzitten, behalve de aardappel want die was toen nog niet ontdekt.
Noël Callebaut
Noël Callebaut over Honger naar Gent

De wandelingen tijdens het Bijloke Wonderland festival zijn helaas helemaal volzet. Maar hou zeker de Facebookpagina van ‘Honger naar Gent’ in de gaten want daarop worden geregeld nieuwe data aangekondigd.

Heel het programma van het festival Bijloke Wonderland vind je op: www.bijloke.be.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.