Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Horst Festival laat de mens via kunst naar adem snakken

Horst Festival laat de mens via kunst naar adem snakken Kunst & Cultuur, Expo

© Klara

Het werk van Mountaincutters dit jaar op Horst Festival

Wie?

Horst Festival strijkt nu al voor het derde jaar op rij neer op de ASIAT-site in Vilvoorde voor een royale portie muziek, kunst en architectuur. Het festival zoekt actief naar een samensmelting van de kunstdisciplines en denkt bewust na over een nieuwe, innovatieve vorm van het festivalwezen. Dit vertaalt zich onder andere in artistieke podia en dansvloeren uitgewerkt door kunstenaars en architecten en in kunstenaars die ook zelf achter de draaitafel staan. Dit jaar cureerden Evelyn Simons (curatrice van Horst sinds 2019) en Sorana Munsya samen de kunsttentoonstelling ‘The Act of Breathing’ op de voormalige militaire basis, die samen met het muziekfestival van start is gegaan.

Wat?

‘The Act of Breathing’ verwijst naar het gedicht ‘L’Acte de respirer’ van de Congolese dichter Sony Labou Tansi. De dichter kijkt niet naar ademhalen als natuurlijke reflex van ieder individu, maar als een manier om collectief ten strijde te trekken in een wereld van (koloniale) machtsstructuren en onderdrukking. Ademen doen we in stilte, maar het is tegelijkertijd ook een instrument om onze stem te verheffen. ‘The Act of Breathing’ maakt deel uit van het project ‘Living Traces’ van KANAL Centre Pompidou, een project dat de overblijfselen van de koloniale periode zowel in Congo als in België exploreert aan de hand van tentoonstellingen en performances. Horst Festival vroeg aan een groep internationale kunstenaars om op de ASIAT-site in dialoog te gaan met de woorden van Labou Tansi, waaruit inspirerende in-situ werken ontstonden. De kunstenaars denken na over concepten rond ademhaling zoals stilte, ademruimte en verstikking, en leggen zo de link met macht en onderdrukking.

Waarom moet u dit zien?

Het koloniale verleden van Congo en België wordt hier verkend door middel van een motief waarmee ieder mens dagelijks onophoudelijk in contact staat. Dat maakt het een tentoonstelling van en voor iedereen. De ASIAT-site houdt de expo – ondanks de ernstige thematiek – fris en interactief: de bezoekers worden uitgenodigd om zich te laten meeslepen door de installaties, met hun voeten in het water, in het zand of liggend op kussens om zich over te geven aan wat er rondom hen gebeurt. De immense sculptuur van Benjamin Orlow, verdrongen in de voormalige apotheek van de site, is licht bevreemdend, maar doet ons ook nadenken over toxische mannelijkheid en het overleven van koloniale monumenten in de openbare ruimte. Kris Lemsalu nam zijn laatste adem als vertrekpunt en creëerde een paradijselijke installatie die zijn visie op een mogelijk hiernamaals uitbeeldt. Het glaswerk van het kunstenaarsduo Mountaincutters is letterlijk 'een werk van lange adem', en de indringende foto’s van Léonard Pongo duiken dan weer in het nachtelijke leven van Congo. Kortom, het onderwerp fascineert en is tegelijkertijd pijnlijk eerlijk over de realiteit. Met ‘The Act of Breathing’ wil de expo die realiteit uit de stilte trekken.

 

- Soeteken Rosseau

Praktisch?

‘The Act of Breathing’ valt nog tot 31 juli te bezoeken op de ASIAT-site in Vilvoorde. Een tweede luik van de tentoonstelling kan je bezoeken in CINEMATEK.