Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
The House of Bedlam: Enclosure - even apart, altijd samen

The House of Bedlam: Enclosure - even apart, altijd samenBlijf verwonderd!, CD

House of Bedlam

Wie?

The House of Bedlam is een Brits kwintet rond Larry Goves dat hedendaagse klassieke muziek speelt waarbij performance en improvisatie voorop staan 

Wat?

Voor de opnames startten moest Enclosure een onderzoek naar samen componeren worden. Door de lockdown zaten alle muzikanten thuis en werden de opnames experimenten in samen virtueel muziek creëren.

Waarom moet U dit horen?

The House of Bedlam verkent boeiende manieren om samen vanop afstand muziek te maken. Naast voor de hand liggende technieken als met een clicktrack opnemen kozen de musici en componisten vooral voor verrassende uitdagingen. Een van de meest geslaagde is Larry Goves' bewerking van Occhi io vissi di voi van Claudia Sessa, een componiste uit de vroegbarok. Goves liet de musici de melodie unisono spelen in verschillende tempi en monteerde het resultaat tot een bekoorlijke proportiecanon. En zo zijn in verschillende werken unisonolijnen het uitgangspunt. Met een breed palet: een van de werken heet Music inspired by Siouxie and the Banshees' 'Suburban relapse' played with little regard for coordination or tuning. Zeer de moeite... Maar hopelijk kan het kwintet toch gauw weer heerlijk echt samen live musiceren.

Praktisch: Enclosure verscheen bij NMC Recordings als NMC D269

Gerrit Valckenaers