Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
The Human Voice: veel design, flamboyante kostuums en een alles verterende liefde.

The Human Voice: veel design, flamboyante kostuums en een alles verterende liefde. Kunst & Cultuur

De Spaanse cinemamaestro Pedro Almodóvar heeft zijn eerste Engelstalige film uitgebracht. "The Human Voice" is een verfilming van een toneelstuk van de Franse avant-gardist Jean Cocteau. "Almodóvar liep al 35 jaar met het idee voor deze film rond", vertelt Lieven Trio.
© Sony Classics

Tilda Swinton als hoofdpersonage in The Human Voice.

The Human Voice is een monoloog van een vrouw met een gebroken hart. “Haar minnaar heeft haar drie dagen geleden verlaten. En nu wacht ze, in het appartement waar ze jarenlang hebben samengeleefd, op een telefoontje, in de hoop dat hun relatie nog gered kan worden. En als dat niet kan, wil ze vechtend ten onder te gaan”, vertelt Lieven Trio.

Almodóvar maakte niet alleen voor de eerste keer een film in het Engels, maar koos ook voor een atypische actrice in de hoofdrol. “Tilda Swinton is niet de typische, warmbloedige Almodóvar-actrice. Meestal wordt ze zelfs gecast voor kille en bleke personages. Hier toont ze zich dan ook van haar meest vurige en emotionele kant. Het Engels zorgt ook voor een andere sfeer dan we van de regisseur gewend zijn. Het precieze en berekende Engels komt toch anders over dan het snelle, ratelende Spaans dat meestal in zijn films naar boven komt. Heel bijzonder”.

Alles is zó 'Almodovariaans' dat het bijna niet opvalt dat er geen Spaans maar Engels gesproken wordt.
Lieven Trio

Maar ook met een atypische actrice en een andere taal creëert Almodóvar de sfeer die we van hem gewoon zijn. Flamboyante kostuums, een blits en kleurrijk designappartement en prachtige spullen. “Alles is zó Almodovariaans dat de andere taal bijna niet opvalt. Ik heb trouwens nog nooit zoveel kostuumwissels gezien in een kortfilm.” Ook het onderwerp van de film, een obsessieve liefde die kan leiden tot foute extremen, is typisch voor de Spaanse regisseur. "Dat komt in veel films van hem terug. The Human Voice brengt heel overtuigend de kracht van de liefde over, maar ook de keerzijde daarvan.”

Een vrouw alleen op set in een appartementje. Het klinkt als een perfect coronascenario. Maar dat blijkt toeval te zijn. “Almodóvar draaide de film in juli 2020, net na de eerste lockdown, maar de opnames waren eerder gepland. Het project staat dus volledig los van het isolement dat we het afgelopen jaar allemaal hebben leren kennen.”

Luister hier naar het gesprek met Lieven Trio:

Lieven Trio over The Human Voice

The Human Voice is beschikbaar op verschillende platformen, waaronder Sooner.be, Proximus Pickx, Cinema bij je thuis en Zed vanuit je zetel.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.