Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hybrid Heads in Designmuseum Gent

Hybrid Heads in Designmuseum GentKunst & Cultuur

Wat zegt een hoofddeksel over ons, onze identiteit, onze cultuur, onze sociale status? De Italiaanse ontwerpster Daniela Dossi onderzocht het en ontwikkelde een methodiek om talloze hoofddeksels uit de hele wereld met elkaar te gaan mengen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen voorspellen hoe het hoofddeksel van de eerste vrouwelijke Mexicaanse president van de Verenigde Staten er zou kunnen uitzien. Haar onderzoek en de resultaten vormen de basis voor een expo in Designmuseum Gent.
designmuseumgent.be

Hybrid Heads

Hybrid Heads - Designmuseum Gent

"Hoofddeksels zijn misschien wel de krachtigste uitingen van culturele identiteit – van nationaliteit, gender, etniciteit, religie, beroep of subcultuur. Designer Daniela Dossi onderzoekt in Hybrid Heads de symbolische, politieke en sociale waarden van hedendaagse hoofddeksels, vertrekkend van een uitgebreid archief van persfoto’s van overal ter wereld. Ze ontwikkelde een methode en open designsysteem om hoofddeksels te remixen en zo dynamische culturele identiteiten te creëren.

Culturele identiteit evolueert voortdurend. Vanuit een visuele en tekstuele decodering van persfoto’s wordt de huidige dynamiek van identiteit, stereotypering en culturele respresentatie onderzocht. Culturele identiteit kan dienen om mensen te onderscheiden of te verdelen, maar kan ook begrepen worden als constructief instrument, dat toelaat wederzijdse verschillen te erkennen als gemeenschappelijke waarde.

Het textielonderzoek, de archiefbeelden en de eerste collectie hybride hoofddeksels zijn het resultaat van een langdurige residentie van Daniela Dossi in het open en collectief textielatelier van Manoeuvre, een multidisciplinaire artist-run space in de Gentse wijk Rabot. De superdiversiteit van het atelier vormde de ideale context voor dit project. Samen met Daniela Dossi maakten deelnemers van diverse origine en achtergrond 800 textielstalen met de hand. Materiaal, patroon, techniek en kleur, zichtbaar op de vele persfoto’s, werden zo getrouw mogelijk vertaald. Uit de combinaties van textielstalen met archiefbeelden kunnen nieuwe hybride ontwerpen ontstaan. Hoe zou bijvoorbeeld het hoofddeksel van de eerste vrouwelijke Mexicaanse president van de Verenigde Staten er kunnen uitzien?

Hybrid Heads is een project van Daniela Dossi en Manoeuvre,multidisciplinaire artist-run space en residentieplatform. In het kader van Hybrid Heads werd onderzoek gedaan naar de visuele methodieken toegepast in de collectie textiel en in het archief van Design Museum Gent." (bron: Designmuseum Gent)

De tentoonstelling Hybrid Heads loopt van 5 april tot en met 1 september. Alle info via de website van Designmuseum Gent.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.