Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hypermodern bezoekerscentrum Lam Gods opent de deuren

Hypermodern bezoekerscentrum Lam Gods opent de deurenKunst & Cultuur

In Gent is het nieuwe bezoekerscentrum van de Sint-Baafskathedraal officieel geopend. De panelen van Het Lam Gods staan eindelijk op hun definitieve plaats in de Sacramentskapel. Via een digitaal parcours reis je als bezoeker in het verleden en beleef je de woelige geschiedenis. Historicus en Van Eyck-kenner Jan Dumolyn: “Het is technisch zeer indrukwekkend en ik ben er zeker van dat bezoekers er veel plezier aan zullen beleven.”
©FVV

Het nieuwe bezoekerscentrum werd donderdagmiddag officieel geopend.

Twee jaar, zolang duurden de werken aan het bezoekerscentrum van Het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal van Gent. Er werden restauratiewerken uitgevoerd en er werd een nieuwe ingang gebouwd. Nu is Het Lam Gods eindelijk te bezichtigen op de nieuwe plaats in de Sacramentskapel, achteraan de kathedraal. Bij de werken werd ook aan de beleving van de bezoekers gedacht. Zo kom je met behulp van augmented reality meer te weten over de geschiedenis van Het Lam Gods en de Sint-Baafskathedraal.

Jan Dumolyn: "Je wordt als bezoeker naar beneden geleid, naar de gerestaureerde crypte en daar krijg je een augmented reality-bril aangeboden. Via de virtuele omgeving word je meegenomen door verschillende taferelen. Je ziet onder andere de bouw en restauratie van de kerk zelf, het atelier van Van Eyck, en verschillende afbeeldingen van Het Lam Gods. Dit alles vormt de inleiding op Het Lam Gods zelf, dat zich in de grote vitrine van de sacramentskapel bevindt."

Het paneelkunstwerk heeft een hoop meegemaakt. Het werd vervalst, gestolen en illegaal verkocht. “Napoleon nam het mee, en later ook de nazi’s. Je kan er bijna een film van maken. Het is eigenlijk een wonder dat het de beeldenstorm heeft overleefd.”

Het werk werd niet teruggeplaatst in zijn originele setting. “Oorspronkelijk stond het in een andere kapel in de kerk. Het zou symbolischer geweest zijn als ze het op dezelfde plaats teruggeplaatst hadden, maar technisch was dat niet mogelijk.”

Voor Het Lam Gods werd een speciale glazen kooi ontworpen waarin het schilderij op de juiste temperaturen bewaard wordt. “Men heeft gekozen voor een maximale combinatie van zichtbaarheid enerzijds en de bewaring van het kunstwerk, wat uiteraard ook moet primeren, anderzijds."

Beluister hier het gesprek met Jan Dumolyn:

Jan Dumolyn over het nieuwe bezoekerscentrum

Alle praktische informatie over het Bezoekerscentrum vind je op de website van Visit Gent.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.