Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
I Silenti: muzikaal theater geeft stem aan vermoorde Roma's

I Silenti: muzikaal theater geeft stem aan vermoorde Roma'sKunst & Cultuur

Met haar nieuwe theatervoorstelling I Silenti brengt regisseuse Lisaboa Houbrechts een eerbetoon aan de Romaslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Minstens een half miljoen Roma’s werden vermoord door de nazi’s, maar die genocide krijgt amper een plaats in de geschiedenisboeken. Samen met Romamuzikant Tcha Limberger en componist Fabrizio Cassol eert Lisaboa Houbrechts de Roma's met een theatervoorstelling vol muziek.
De blinde Romamuzikant Tcha Limberger speelt viool tijdens de voorstellingKurt Van der Elst

De Romamuziek van Tcha Limberger gaat in dialoog met de Madrigalen van Monteverdi

Lisaboa Houbrechts kwam op het idee om het verhaal van de Romagenocide te vertellen toen ze in Berlijn het Joods Museum bezocht. “Er was een ruimte met allemaal brieven van Joden die bij de arrestatie afscheid namen van hun geliefden. Op enkele seconden tijd moesten zij hun laatste woorden op papier neerschrijven. Ik was daar heel erg door aangegrepen”, vertelt Lisaboa Houbrechts. “Fabrizio Cassol zei mij dan, ‘maar weet je wel hoeveel brieven er niet geschreven zijn, welke verhalen er niet verteld zijn?’ En hij vertelde me over Tcha en zijn familie, die verdwenen is in de kampen.”

Binnen de Romagemeenschap is die pijnlijke geschiedenis taboe gebleven, maar ook daarbuiten wordt erover gezwegen. Het verhaal van de Roma is een voetnoot in de grote geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. “Je voelt dat die verzwegen geschiedenis toch een blijvend litteken is.”

I Silenti schijnt eindelijk een licht op dat verzwegen verleden. Daarvoor gaan de liederen van Tcha Limberger in dialoog met de Madrigalen van Monteverdi. “De Madrigalen zijn gedichten die op muziek zijn gezet”, legt Lisaboa Houbrechts uit. “Die gedichten gaan over oorlog en over de liefde. Het was het idee van Fabrizio Cassol om die Madrigalen de niet-geschreven brieven te laten zijn van de Roma.”

I Silenti is een eerbetoon aan iedereen die met een geheim zit, aan iedereen die aan het omgaan is met iets dat nog verwerkt moet worden.

De voorstelling heeft niet de pretentie om alle wonden te helen of iets helemaal nieuws te vertellen. Ze is evenzeer een viering. “I Silenti gaat ook over trots en empowerment. Over niet enkel geportretteerd zijn als een slachtoffer, maar vanuit het kunnen zien en bespreken een nieuwe trots en vreugde vinden. Die moet ook belicht worden in dit verhaal.”

De Belgische première van I Silenti vindt plaats op 29 juni in het Toneelhuis in Antwerpen. Daarna gaat de voorstelling op tournee.

Herbeluister hier het gesprek met Lisaboa Houbrechts in Espresso.

Lisaboa Houbrechts over I Silenti

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.