Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ian Bostridge - Schuberts Winterreise

Ian Bostridge - Schuberts WinterreiseKlassieke muziek, Boek

Het lijvige boek van tenor Ian Bostridge over Schuberts liedcyclus Winterreise is volgens Bart Tijskens een prachtig, meeslepend boek.
Cover van het boek Schuberts Winterreise

Ian Bostridge, Schuberts Winterreise, verschenen bij Hollands Diep

Ian Bostridge heeft er al een lange carrière als zanger opzitten, maar studeerde ook geschiedenis en filosofie aan de prestigieuze universiteiten van Oxford en Cambridge. Hij brengt zijn verschillende liefdes nu samen in een boek over een liedcyclus die hij zelf al verschillende keren op het podium bracht: de Winterreise van Schubert.

Volgens Bostridge zit er meer achter het werk dan een reeks klaagzangen van iemand die door een somber sneeuwlandschap strompelt. Hij legt de verschillende lagen van het werk bloot en zoekt ook verbanden met de leefwereld van de hedendaagse luisteraar.

De Winterreise wordt vaak geïnterpreteerd als een spiegel van Schuberts eigen leven. Hij schreef de muziek op het einde van zijn leven, terwijl hij aan syfilis leed en zich zorgen maakte over zijn carrière. Dat zou hoorbaar zijn in de liederen, maar Bostridge spreekt dat tegen. Het werk overstijgt volgens hem het persoonlijke verhaal van Schubert.

Zo weidt Bostridge uit over ‘de kleine IJstijd’. De winters in Europa waren van de 15de tot de 19de eeuw een stuk strenger dan nu, en dat werpt een ander licht op de liederen. Het lied Die Krähe brengt Bostridge dan weer tot een vergelijkende studie tussen kraaien, kauwen en eksters.

Het boek bevat heel wat van die weetjes, en bij momenten is het stevige kost. De muzikale analyses van Bostridge vergen wel wat achtergrondkennis over muziek. Maar in zijn geheel is het een meeslepend boek. Een werk van 500 bladzijden over één enkel klassiek muziekwerk lijkt op het eerste gezicht voer voor specialisten. Het is prachtig dat uitgeverij Hollands Diep het nu ook in het Nederlands aanbiedt. 

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.