Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ictus creëert nieuwe opera op Bayreuther Festspiele

Ictus creëert nieuwe opera op Bayreuther FestspieleBlijf verwonderd!

Op de Bayreuther Festspiele vindt op 24 juli de creatie plaats van de opera Der Verschwundene Hochzeiter, oftewel de vermiste bruidegom, van de Oostenrijkse componist Klaus Lang. Dat is bijzonder omdat er sinds Wagners Parsifal in 1882 nooit meer een nieuwe opera werd gepresenteerd aan het festivalpubliek.
Der Verschwundene HochzeiterIctus

Der Verschwundene Hochzeiter

«Der verschwundene Hochzeiter» (de vermiste bruidegom) is een opera van Klaus Lang, gemaakt in opdracht van de Bayreuther Festspiele.
De opera is gebaseerd op een oude legende uit de Gölsental vallei, Laag-Oostenrijk.
Het verhaal beschrijft het ongehoorde relaas van een zopas getrouwde jonge man die, op weg naar de bruiloft van een onbekende, uit de tijd valt.
De muziek verkent een ruimte van onmetelijke leegte tot overweldigende overvloed. Ze wil de toehoorder niet verleiden of laten wegdromen maar aansporen om tot het hart van de klank door te dringen en de ontelbare vertakkingen en onvermoede perspectieven te verkennen.
De reis van de bruidegom is ook onze reis, die wij als luisteraar ondernemen: in het herkenbare onbekende ontdekken we stilstand in beweging en stilte in de klank.

Zowel de muziek van Klaus Lang als het libretto zijn sober en uitgepuurd. Daarmee staat de gloednieuwe opera lijnrecht tegenover de breedvoerige muziek van Richard Wagner.
De voorstellingen vinden plaats in het Reichshof Kulturbühne in Bayreuth, een lang ongebruikte filmzaal uit de jaren 20.
Regisseur Paul Esterhazy koos er voor om de zangers en de muzikanten rond het publiek op te stellen.

Meer informatie over Der Verschwundene Hochzeiter

 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.