Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Iedereen Klassiek, ook in de gevangenis

Iedereen Klassiek, ook in de gevangenisBlijf verwonderd!

Iedereen en overal Klassiek, dat is de bedoeling! Dus gingen enkele muzikantenduo's de voorbije weken al op tour door Brugge, om te spelen voor iedereen die zaterdag niet naar het Concertgebouw kan. In woonzorgcentra, het ziekenhuis... en de gevangenis. Accordeonist Gwen Cresens en contrabassist Ben Faes trokken naar het penitentiaire complex van Brugge voor een geweldig concert. "Muziek heeft hier een veel grotere waarde gekregen dan buiten."

Gwen Cresens en Ben Faes

"Dit hebben we echt gemist, goede muziek is altijd welkom." Ook voor de gedetineerden vielen alle activiteiten weg tijdens de coronamaanden. Het concert van Gwen Cresens en Ben Faes is het eerste in de gevangenis dat opnieuw kan doorgaan sinds het begin van de epidemie. De twee muzikanten worden er dus met open armen ontvangen, de eenzaamheid van het afgelopen anderhalf jaar is ook bij de gedetineerden duidelijk voelbaar. "Muziek en televisie is het enige dat we hebben."

Ben Faes: "Toen ik hier voor de poort stond, kwamen de zenuwen wel." Maar zodra het concert begint, verdwijnt de spanning als sneeuw voor de zon. Jazzstandards, Braziliaanse muziek, eigen nummers en Bach passeren allemaal tijdens de avond. "Het was een emotionele rollercoaster, ik heb gereisd over heel de wereld", vat iemand uit het publiek het mooi samen.

Gwen Cresens: "Wat die mensen gedaan hebben, interesseert mij niet. Een publiek is een publiek, we mogen daar geen onderscheid in maken. Als je je publiek kan meenemen en betoveren, maakt het niet uit waar je speelt."

En ook het publiek sluit de avond tevreden af met een groot applaus én de vraag wanneer ze Cresens en Faes terug mogen verwachten in de gevangenis.