Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Iedereen Klassiek op 3 april: van de homo ludens tot de grenzen van de kosmos

Iedereen Klassiek op 3 april: van de homo ludens tot de grenzen van de kosmosKlassieke muziek

Dansen, spelen, liefhebben, schoonheid: wat is de essentie van een mensenleven?
De aarde en de zon komen op boven het maanoppervlak

Zonsopgang in de ruimte

 

 

 

 

 

 

 

Wat is een mensenleven zonder plezier? Heel wat componisten wisten de levensvreugde te vatten, bijvoorbeeld in het lichtvoetige Tune your harps uit Esther van George Frideric Händel en een verzameling dansen uit de tweede orkestsuite van Bach. Componeren is soms elementen van andere componisten weer ineenpuzzelen, zoals in de variaties op Ein Mädchen oder Weibchen, waarvoor Ludwig van Beethoven zich baseerde op een lied uit Mozarts Die Zauberflöte. Robert Schumann schildert woudtafereeltjes bijeen in zijn Waldszenen. 

Ook liefde en schoonheid staan centraal. Maar wanneer wordt aandacht voor schoonheid ijdelheid? We luisteren o.a. naar Sumi Jo met de Juwelenaria uit Faust van Charles Gounod, de 'lijfaria' van Bianca Castafiore, de Milanese nachtegaal uit de Kuifjestrips. Verder ook het prachtige Liebst du um Schönheit, een van de Rückert-Lieder van Gustav Mahler.

Het hoogtepunt van deze Iedereen Klassiek wordt Also sprach Zarathustra, het symfonische gedicht van Richard Strauss, gebaseerd op de gelijknamige filosofische roman van Friedrich Nietzsche. We speuren de grenzen van de kosmos af en verdiepen ons in wat de mens mens maakt, in een opname uit 1983 met de Wiener Philharmoniker onder leiding van Lorin Maazel. 

Iedereen Klassiek

Een zondagse voormiddag met een aantal van de mooiste en meest aangrijpende bladzijden uit de klassieke muziek, als een zomers boeket geplukt uit de Klara-boeken Iedereen Klassiek en Iedereen Opera.

Presentatie: Sylvia Broeckaert / Tom Verheyden / Tine De Donder / Kristof Lowyck

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via iedereenklassiek@klara.be

Elke zondag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.